От началото на годината на пътя са загинали 247 души при над 2500 тежки катастрофи

катастрофа

От началото на годината са отчетени 2517 тежки инцидента на пътя и 247 загинали, от които 4 деца. Това заяви шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски на редовното заседание на Комисията по проблемите на пътната безопасност, съобщават от МВР.

В сравнение със същия период на миналата година за петте месеца са загинали 11 деца и 377 ранени. Продължава и тенденцията най-уязвими участници в пътното движение да са възрастните хора над 64 години. През  отчетния период загиналите възрастни хора са  54 – общо 24% от  всички загинали на пътя, ранените са 419.

Като основна причина за възникналите инциденти отново бе посочено шофирането с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането  след  употреба на алкохол  и наркотични вещества.

Комисар Рановски се спря и на предприетата от Пътна полиция засилена контролна дейност, насочена към нарушителите и най-агресивните водачи на пътя. За първите пет месеца на годината има увеличение с  42595 издадени документи за нарушение на правилата за движение, като се има предвид, че метеорологичната обстановка през януари не позволяваше да се извършва засилен контрол, а усилията бяха насочени към  подпомагане на движението, поясни комисар Рановски. Той посочи, че от влизане в сила на промените в Закона за движение по пътищата на 21 януари тази година до 4 юни са отнети регистрационните табели  и е прекратена регистрацията на 2846 моторни превозни средства.

Заместник-министърът на МВР Красимир Ципов, който председателства комисията, коментира, че усилията трябва да се насочат основно към превенцията за намаляване жертвите на пътя.

Бе обсъдена възможността в училищните програми да се въведат отделни, редовни часове по пътна безопасност.

В рамките на заседанието бяха обсъдени предложения за финансиране на проекти от фонд „Безопасност  на движението“ до края на годината, Декларацията на  Съвета на Европа по отношение на безопасността на движението от Валета,  препоръките на Европейският съвет за безопасност на транспорта от семинара, проведен  през месеца март, както и интегрирания  подход  за ограничаване на жертвите от пътнотранспортния травматизъм  „Безопасна система Визи нула“. Коментирани и планирани бяха редица мероприятия, свързани с безопасността на движението с  традиционни партньори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право