От Ореляк гледката е удивителна

Ореляк е от най-личните пирински върхове, най-висок и единствен двухилядник в Среден и Южен Пирин. Откъдето и да го погледнете, той се откроява със своята внушителност и импозантност и е твърде привлекателен за любителите на високопланинския туризъм.

Връх Ореляк (2099 м) се издига властно и величествено в южната част на Среден Пирин. Той представлява триглав купол, на който западните склонове се спускат много стръмно към долината на Пиринска Бистрица. На изток се проточват редица успоредни била, постепенно понижаващи се към долината на Места, а на югоизток, току под върха на 1950 м надморска височина, е разположено карстовото равнище на местността Добро поле. Цялата околност на Ореляк е гола, изградена от мрамори и нейното безводие я прави безжизнена с полупустинен характер. Все пак през лятото по склоновете цъфтят много нежни планински растения, от който най-впечатлява прочутия ароматичен пирински чай (сидеритис скардика).

Наименованието на връх Ореляк е свързано с легенда, разказвана в различни варианти. Според един от тях млада орлица отглеждала всяка година по 2-3 свидни рожби в непристъпно гнездо в западния склон на върха. Веднъж обаче млад ловец, свиреп и зъл, с неимоверни усилия достигнал гнездото, сграбчил за шийките невръстните орлета и се спуснал към Добро поле. По това време майката орлица се връщала отдалеч с храна в устата за рожбите си, които не заварила в гнездото. Настръхнала и разтреперана, тя забелязала от височината черна движеща се точка - ловеца - покрай Добро поле. Застигнала го и виждайки удушените от злосторника орлета, се хвърлила яростно върху него, успяла да избоде очите му, повалила го на земята и разкъсала месата му. Вятърът ги разнесъл из Добро поле (и досега тук има местност Гроба), а орлицата, разперила широко криле, се върнала край гнездото, не могла да прежали рожбите си и от мъка и скръб се вкаменила завинаги.

Погледнат от сeло Пирин, разположено в дълбоката долина на Пиринска Бистрица, върхът наистина прилича на вкаменен орел.

Най-удобен изходен пункт за връх Ореляк е седловината Попови ливади - на 1400 м надморска височина; тя служи за граница между Среден и Южен Пирин. Отстои на 16 км от Гоце Делчев - от града дотук пътят с превозно средство е 25-30 минути, а пеша се стига по няколко живописни пътеки за около 3 часа и половина.

Маршрутът за връх Ореляк започва от хижа „Попови ливади“ и по него се върви около 2 часа. Това е най-интересният и най-популярен маршрут в тази част на Пирин..

Малко са върховете в Пирин, от които се виждат толкова много планини както от Ореляк. В далечината на югозапад и запад се открояват граничната Беласица и крайграничните планини на запад от Струма. В подножието на Беласица се зеленее Петричкото поле, сред което проблясват водите на Струма и Струмещица. Малко по-наблизо в подножието на Пирин приковават погледа чудноватите Мелнишки земни пирамиди. На север е главното пиринско било с десетки върхове над 2500 м,

В далечината на изток и югоизток, докъдето погледът стига, се разстила гористият западнородопски дял Дъбраш. На югоизток между Родопите и Южен Пирин се е ширнало равното Гоцеделчевско поле, което през лятото прилича на разноцветен губер. В източната му част сред върбалаците тече река Места, а в западната е разположен Гоце Делчев. Удивителен от връх Ореляк е погледът на юг. Вижда се главното било на Южен Пирин чак до Парилската седловина с двата върха Свещник и Муторок, на които само няколко метра не им достига, за да бъдат двухилядници. В далечината право на юг приковава вниманието грамадният купен на интересната Славянка (Алиботуш) планина, в близост до която са и по-ниските Стъргач, Черна гора и Сенгельова планина. На югоизток в Северна Гърция извисява снага беломраморният Драмски Боздаг (на гръцки Фалакро), покрит през голяма част от годината със сняг, а по-наблизо в Южен Пирин самотно се издига Лясковският връх.

Ореляк е от най-емблематичните имена за Гоцеделчевския край. Затова преди десетина години общинските съветници в Гоце Делчев приеха върху одобрения за пръв път герб на града да бъде изобразена млада орлица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм