От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

От разпоредбата могат да се възползват и всички данъчно задължени българи в Гърция.

Гръцкият парламент гласува дълго чакания от длъжниците законопроект за разсрочване на данъчните задължение на 120 вноски, както и разпоредба за намаляване на ДДС ставка.

Законопроектът „Уреждане на задължения към социалноосигурителните органи, данъчната администрация и местните власти“ дава възможност на длъжниците за изплащане на просрочени задължения към данъчните органи от 18 до 120 вноски. Електронната платформа отваря в понеделник 20 май. Молбите за уреждане на задълженията трябва да бъдат подадени по електронен път до 28-6-2019.

Първата вноска трябва да се плати в рамките на три работни дни от датата на подаване на заявлението. Следващите вноски се плащат до последния работен ден от следващите месеци като минималният размер на всеки транш не може да бъде по-малък от 30 евро.

Намалената ставка на ДДС в някои продуктови категории пък ще изненада потребителите от понеделник 20 май. Намалението на ДДС, според съобщение на Министерството на финансите касае следните категории:

- Основни хранителни продукти: От 24% до 13%

- Хранителни заведения като ресторанти, таверни, закусвални: От 24% до 13%. От намаляването на ДДС, се изключва продажбата на алкохолни и безалкохолни напитки и сокове.

- Електричество, газ, централно отопление: От 13% до 6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа