От принц до бизнесмен

Лукас Подолски е един от най-новите футболни герои на Германия. Световен шампион от Мондиал 2014, европейски вицепървенец от Евро 2008. 130 мача за националния отбор. Сега на 33 години изкарва сладки последни години в кариерата си като футболист на японския „Висел Кобе“, където в 26 мача има 8 гола.

В родината си Подолски от дете е известен с прякора Принц Полди. Днес малкото момче, което впечатляваше всички с головете си, се втурна в успешни бизнесначинания. Още Райнер Калмунд, бившият директор в „Байер“ (Леверкузен), написа през 2011-а в книгата си „Една калория никога не идва сама“, че след футбола тепърва ще се говори за Подолски.

Нападателят вече отвори два ресторанта за дюнери в родния Кьолн. Дори сам няколко пъти прави показно как се приготвят станалите много популярни в Германия сандвичи. Освен това Принц Полди е и гастроном. Това далеч не е всичко. Подолски притежава и два магазина за сладолед под марката „Айс Крийм Юнайтед“. А следващата му инвестиция е пекарната „При принца“. Всички те са в Кьолн.

Подолски обича родния си град и родният град обича Подолски. През 2016-а заедно с рапъра Мо Торес и групата „Кат Балу“ написа химн. Песента се казва „Обичай твоя град“ и веднага стана хит в Германия.

Правя неща, за които съм сто процента сигурен, че ще станат“, твърди звездата, когато стана рекламно лице на тоалетни принадлежности.

Освен това Подолски има и своя модна линия. Дрехите, които продава, са насочени за младежите. И най-вече за тези, които играят футбол на улицата. Най-любими са неговите бейзболни шапки.

Едно от най-благородните начинания на Принц Полди е неговата фондация за спорт и образование, чиято цел е да помогне на бавноразвиващи се и бедни деца. Подолски е и посланик на християнската фондация „Арка“, чието седалище е в Прага-Полноц, беден квартал на Варшава.

Нападателят е родом от Полша и никога не забравя корените си. В миксзоната след мачове на националния отбор на световни и европейски първенства винаги отделя време за полски журналисти и говори на родния си език.

Мнозина ще запомнят Лукас Подолски като футболист на „Байерн“, „Арсенал“, „Интер“ и „Галатасарай“. Но още повече ще го знаят като човек, борещ се за бедните хора. А вече и като успешен бизнесмен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят