От село Батар до „Реал“ (Мадрид)

GELSENKIRCHEN, GERMANY - APRIL 06: Luka Jovic of Frankfurt celebrates after scoring his teams winning goal during the Bundesliga match between FC Schalke 04 and Eintracht Frankfurt at Veltins-Arena on April 06, 2019 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by Lars Baron/Bundesliga/DFL via Getty Images )

Лука Йович имаше късмет, за разлика от много югославски футболисти, че не бе пряк свидетел на войната: сръбско-босненският конфликт приключи няколко години преди неговото раждане, а бомбардировките на НАТО не засегнаха родното му село Батар.

Талантът е роден в Босна, но в сръбско семейство. От 7-годишна възраст Йович започва да играе футбол в село Лозница, което се намира на 20 минути път с кола от родното му село. Там дори започват да плащат по 50 евро на всеки мач, както и пълно поемане на пътните разходи само и само Лука да идва и да рита топката.

Когато скаут на „Цървена звезда“ вижда Йович в действие, той не е успял да разбере кой е силния му крак.

Казах му, че съм еднакво добър и с двата – призна в последствие нападателят. - Съгледвачът не ми повярва и поиска да бия дузпи, като редувам ляв и десен крак. Всеки път вкарвах“.

Като дете Лука е бил обсебен от Саво Милошевич, братовчед на баща му. Сръбската легенда е родена в град Биелина, до което се намира именно Батар. Милошевич израства в Белград и заиграва в „Партизан“, като помага на тима за спечелването на две титли и една купата на страната.

Тимът на „гробарите“ се опита да отмъкне и Йович чрез баща му, заради роднинската връзка с Милошевич. Клубът дори предложи и по 200 евро на месец, които да получава семейството му при трансфер. А агентът на „Звезда“ вече бе предложил на Лука да започне да тренира в клуба. Последваха обвинения между двата гранда. „Звезда“ дори обяви, че „Партизан“ действа нечестно с предложените 200 евро на месец. Проблемът обаче бе решен от Милошевич.

Той ми каза да послушам сърцето си – призна Йович. - Саво го направи, въпреки че бе наясно - цялата фамилия сме фенове на „Звезда“. Той ми каза, че аз трябва да поема отговорност и да реша. И го направих – избрах „червено-белите“.

От Батар до Белград се пътува за три часа с кола в едната посока. В продължение на 6 години обаче Лука пътува, за да тренира със стар "Фолксваген Пасат". Случвало се е, за да не губи време, Йович да спи в колата на паркинга до стадиона.

"Задната седалка беше като гнездо за мен - призна играчът. - Втрещихме не само охраната на стадиона, но и бездомниците, които обикаляха района".

Номадските приключения обаче не продължиха дълго. Когато клубът научава за нощните приключения на своя талант, урежда преспиването в Белград. А старият "Пасат" и до днес се намира в двора на родната къща на Йович в Батар.

"Не мога да се отърва от него - признава Милан, бащата на таланта. - Това са спомени, които нашето семейство не иска да забрави".

Бащата добавя, че за да се пренесе за постоянно синът му в Белград, тегли заем и отваря магазин. Поръчител става съпругата му, но без тя да разбира. Имат и ферма, която в последствие разпродават.

"Всички пари, които имахме, ги похарчихме за него", добавя Милан.

Когато Лука е 9-годишен, започват да идват и първите предложения от чужбина.

"В Батар пред къщата ни веднъж спряха два джипа с немски номера - разказва бащата на играча. - Бивши югославски футболисти слязоха от автомобилите. Казаха, че Лука може да избере да играе в Германия, Англия и Италия. В последствие до дома ни дойде и скаут на "Арсенал", който ни обещаваше апартамент срещу договор. По телефона тогава разговарях и с Арсен Венгер. Ние обаче отказахме".

Излезлите от джиповете тогава са Фреди Бобич и Мики Стевич. По това време първият работи в "Щутгарт", а вторият - в "Борусия" (Дортмунд). Сега Бобич е спортен директор в "Айнтрахт" и именно той е човекът, който успява да убеди Йович да се премести в Германия. Това обаче се случва през 2017 г.

А през 2006-та всичко беше много по-сериозно. Тогава Бобич и Стевич обещаваха немско гражданство на родения в Батар талант, който получава приказната възможност да заживее в Германия. Йович обаче не се впечатлява. Той имаше специална връзка със своята баба и дядо. Семейството за него бе всичко. Още повече, че баба му тогава бе диагностицирана с левкемия, която бе открита едновременно с неговата двугодишна сестра. Беше невъзможно да остави роднини в беда. Именно заради това Йович решава да остане в къщи и да си проправя път нагоре по трудния начин.

Всички крави от фермата на семейството му бяха продадени, а Саво Милошевич помага с пари за лечението на близките му. Сестра му оздравява, докато бабата на Лука умира. Житейските изпитания обаче каляват характера му.

И още на 16 години Йович дебютира за първия отбор на "Звезда". И го прави по впечатляващ начин. Той влиза като резерва в 73-ата минута на двубоя с "Войводина". "Звездашите" губят с 2:3, а мачът е от последния кръг в сръбското първенство. Тимът се нуждае от поне точка, за да вдигне титлата. И три минути след като влиза в игра, Йович изравнява. "Звезда" триумфира в първенството с точка преднина пред "Партизан".

От сезон 2014/15 започва все по-често като титуляр. Вкара шест гола, но отборът не върви добре. "Партизан" бе дръпнал в класирането, а треньорът Ненад Лалатович - уволнен. А именно той налагаше Лука като титуляр. Миодраг Божович пое "Звезда" и заби талантът на пейката. Клубът изпитваше и финансови затруднения и продаде Йович при първата добра оферта. Тя идва от кипърския „Аполон“ - 2 млн. евро. Сделката обаче пропада в последния момент. Причината „Бенфика“ дава 7 млн. и всичко е ясно. А за трансферът дори не бе потърсено мнението на играча. Именно заради това преминаването му в португалския гранд бе кошмар. В първия сезон Йович игра само в три мача. Бързите спечелени пари пък не му подействаха добре, както често се случва с младежи на неговата 18-годишна възраст.

"Аз съм единственият виновник - каза Йович. - Имах сериозни конкуренти в атака, като Костас Митроглу и Раул Хименес. Те се възползваха от моите грешки. Бях продаден против желанието ми, а и младостта оказа влияние върху психиката ми. Държах се непрофесионално. Проблемът беше само в моята глава".

На Лука помага легендата Руи Коща, спортен директор на "Бенфика". След приятелски мач, в който Йович вкарва гол, португалецът отива да го поздрави. Сърбинът обаче рухва и се разплаква на рамото му.

"Искам да се прибера в къщи, искам в "Звезда", казал тогава талантът.

Коща обаче го сваля на земята: "Ти виждал ли си се на какво приличаш? Онова момче, което харесвах вече го няма. Това не си ти! Можеш ли да бъдеш отново същия? Тези сълзи няма да ти помогнат".

Младокът си взима поука, но прави нова грешка. През новата седмица е феноменален на всяка тренировка. Вкарва от различни позиции и няма грешно отиграване. В решаващото занимание преди предстоящия мач, Йович дори започва с титулярите в учебна игра и отново вкарва гол след гол.

"Ето, че се завърна", казва му Коща, който наблюдава заниманието.

В същия ден обаче Йович решава окончателно да обърне гръб на лошия период с... нощ в дискотека. Това не остава незабелязано от шефовете и вместо титуляр, той дори не попада в групата за двубоя.

Но все пак Йович не е отишъл в "Бенфика" за нищо - там научава, че не е най-добрият на планетата. Започва да играе и по фланговете, а не само като централен нападател.

Сезон 2016/17 е последният му в Португалия. Той най-после е убеден от Фреди Бобич да продължи кариерата си в "Айнтрахт". "Бенфика" се съгласява на наем с нелепа цена за откупуване от 7 млн. евро. Клубът не вярва, че Йович ще се промени, но той го прави. В дебютния си сезон вкарва 9 пъти в 27 мача. През 2018/19 е във вихъра си - 17 гола в Бундеслигата и още 8 попадения в Лига Европа. "Айнтрахт" не дочаква края на сезона и брои парите на португалците, а преди дни "Реал" преведе 60 млн. евро за Йович.

Сега сръбското острие вярва, че трудният период е отминал. На 21 години вместо да отпразнува мечтания трансфер в дискотека, направи ремонт на семейната къща в Батар и купи апартамент в Белград за своята съпруга и синът им Лука-младши. И когато Йович бе помолен да коментира интереса на топ клубовете преди трансфера в "Реал" да стане факт, той отговори: "Мога да спечеля милиони, но през това, което минах, съм готов да играя футбол и за десет евро".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят