От ЧЕЗ многократно предлагали на държавата да купи активи, но страната не изявявала желание

В писмо до Временната комисия за ЧЕЗ, дружеството заявява, че от 2011 г. насам многократно е предлагано на държавата да купи активи, но страната ни не е изявявала желание. Това съобщи в началото на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Той посочи, че в отговора на ЧЕЗ се посочва, че потенциалните купувачи са били подложени на стандартни проверки, извършени от дружеството. Жельо Бойчев съобщи, че е получен и отговор и от кабинета на министър-председателя на Република България, в който се посочва, че не са водени разговори с представители на чешкото правителство или на ЧЕЗ за купуване на активите на дружеството.

Към момента все още няма решение на КЗК за сделката с ЧЕЗ, заяви Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ.

Не сме участвали в подготовката на ценовото заявление от ЧЕЗ, каза още Милена Стоева. „ЧЕЗ към настоящия момент е собственик на крайния снабдител и на електроразпределителното предприятие. Той ще бъде собственик до прехвърлянето на акции, което е един бъдещ момент. ЧЕЗ е подготвил и входирал заявлението за ценовите параметри“, каза Стоева и отчете, че „Инерком България“ не са участвали в неговата подготовка.

Нетипично е политически партии да се намесват в сделка между частни компании, посочи тя. „Сега ние сме търговско дружество. Това са политически въпроси. Ние категорично не бихме желали да ги коментираме, а и не можем“, каза Стоева. Тя посочи, че има вече такъв подобен случай през 2011 г.

Финансовият консултант на „Инерком България“ Веселин Захариев допълни, че по отношение на финансирането нещата се движат по-организирано. По думите му разговорите напредват. „Чакаме ключовия момент - това е решението на КЗК“, коментира Захариев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България