От 2 г. Кристалина Георгиева водела кампанията си за шеф на ООН

Подалата оставка като еврокомисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева е водела кампанията си за генерален секретар на ООН от 2 години, заявява пред изданието EurActiv представителката на ПЕС в Европейския парламента Ана Гомеш.

В интервюто си пред Георги Готев португалката разказва, че нейни колеги в Брюксел са знаели от много време за намеренията на Георгиева да опита да оглави Организацията на обединените нации. Гомеш, която е един от най-дейните депутати на Прогресивния алианс на социалистите и либералите, е категорична, че Кристалина Георгиева няма необходимата квалификация да застане начело на ООН.

„Смятах, че е ужасяващо как останалите членове на Еврокомисията й позволяват да се държи по този начин и дори я подкрепят. Това не са безобидни неща. Знаехме също, че немският канцлер Ангела Меркел лобира за нея, и то когато все още не бе разгласено, че ще се кандидатира. Тя (Георгиева - б.а.) опита, провали се, което е достатъчно лошо за ЕС. После се върна и след месец подаде оставка заради важен пост в Световната банка. В световен мащаб такова поведение води до загуба на доверие в институциите от страна на обикновените хора“, обяснява Ана Гомеш.

Гомеш е заместник-председател на Анкетната комисия за разследване на предполагаеми нарушения и лошо администриране при прилагането на правото на съюза във връзка с изпирането на пари, избягването на данъци и данъчните измами. Освен това членува в още пет комисии в Европарламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика