От 5-годишни деца до 90-годишни дядовци в Община Родопи провериха зрението си безплатно

От невръстни деца до старци на преклонна възраст се възползваха от безплатните очни прегледи в община "Родопи", организирани от кмета Пламен Спасов и от д-р Невен Енчев, председател на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Прегледите се проведоха от 9 до 31 май в 14 села от Родопската яка. "Всички бяха много доволни! Имаше пациенти, които питаха: "Нали пак ще дойдете при нас?", заяви началникът на отделението в болница "Централ Хоспитал" д-р Димитриос Власиадис.

Най-малките пациенти били две момченца на 5 и 8 години, на които очните лекари открили "мързеливо око". Децата са хоспитализирани, защото са необходими спешни грижи, за да се подобри зрението и да се избегнат по-нататъшни усложнения. "Родителите често пропускат такъв тип аномалия. За да не се случва това, децата трябва да се водят на консултация с офталмолог, след като навършат 2 години. В противен случай процесите е възможно да станат необратими", заяви д-р Власиадис.

Най-възрастните пациенти били над 90 години. При тях лекарите се натъкнали на старци с пълна слепота на едното око, както и на заболявания, породени от напредналата възраст - рефрактивни аномалии, високо вътреочно налягане, изменения на очните дъна, допълнително усложнени от хипертония или диабет, катаракта и макулна дегенерация. При част от пациентите са диагностицирани сезонни алергии и конюнктивит.

"Сблъскахме се с целия спектър от очни болести, след като прегледахме над 600 души. Хубавото е, че само петима от тях бяха насочени за лечение в болница", обобщи д-р Власиадис. Той увери, че кампаниите за безплатни прегледи ще продължат, тъй като има голяма нужда от тях. Прегледите се проведоха в пенсионерските клубове и в кметствата по населените места. В помощ на специалистите пътуваше и линейка, оборудвана с необходимата техника за скрининг (тонометър за измерване на вътреочното налягане, микроскоп за оглед на преден и заден очен сегмент и специален апарат за визуализация на заден очен сегмент).

Кампания за безплатни прегледи се провежда за втори път от началото на 2017 г. в населенитe места на община "Родопи". През февруари жителите се консултираха със специалисти по вътрешни болести, кардиология, ендокринология и хирургия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве