Офанзива срещу сексизма

В цял свят се борят с половата дискриминация

Протестиращи с розови шапчици проведоха шествия с участието на милиони, известни личности нарекоха „свине“ хората, упражнили тормоз над тях, а страни от Индия до Чили приеха закони в подкрепа на жените, което направи 2017 г. много важна за правата на жените, въпреки наличието и на неуспехи.

Като се започне с встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп, който побърза да предприеме мерки за ограничаване на абортите по целия свят, 2017 г. може да послужи на мнозина като припомняне, че по въпроса за правата на жените има да бъде изминат още дълъг път.

В САЩ и на други места обаче започна нова ера на съпротива, а страни в Близкия изток, Африка и Латинска Америка предприеха стъпки за прекратяване на половата дискриминация.

„Това бе година на борба срещу дискриминационните законодателства“, каза пред Ройтерс изпълнителният директор на агенцията ООН „Жени“ Фумзиле Мламбо-Нгкука.

В Ливан, Тунис и Йордания бяха отменени закони, позволяващи на изнасилващи да избегнат наказание, ако се оженят за жертвата си - нещо, което, надяват се активисти, ще направят и други арабски държави.

При поредица успехи срещу детските бракове Малави, Хондурас, Тринидад и Тобаго, Салвадор и Гватемала промениха националните си законодателства така, че да забранят тази практика.

В Индия, където детските бракове са незаконни, но са често явление, парламентът реши, че полови актове със съпруги на възраст между 15 и 18 години са наказуеми като изнасилване.

Водачи на кампании за защита правата на жените заявиха, че 2017 г. е забележителна заради съпротивата срещу сексизма. „Промени се самият прочит на нещата - премина се от обвиняване, недоверие и стигматизиране по отношение на жертвите, към търсене на сметка от извършителите на тормоз“, каза Мламбо-Нгкука. „Смятам, че това е само началото на ново пробуждане за жените“, смята Боб Бланд, съпредседател на движението „Марш на жените“ във Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи