Оферти от чипс до яхта - в 6:00 сутринта започва харчът по „Черен петък”

В Америка отстъпките достигат до 80%, заради това има и много регистрирани случаи на пострадали от стъпкване, предизвикано от големия брой хора, които искат да влязат в магазина.

Тази година той се пада на 29-и ноември

Българите заделят пари за шопинг, колкото германците, рекордьори са американците

В България шест от десет души знаят какво е “Черен петък”, а повече от една трета от хората ще пазаруват на този ден. Те ще похарчат повече от германците - средно по 500 лв., за разлика от жителите на Германия, които имат бюджет от около 200 евро. По принцип денят си има официална дата на провеждане всяка година - последният петък от месец ноември, като тази година той се пада на 29-ти. В България обаче повечето големи търговски вериги започват една седмица предварително като изместват датата на големите намаления в предходния петък, за да постигнат повече продажби.

Защо “Черен петък”?

Истерията “Черен петък” е най-мащабната рекламна кампания в света и е номер едно по обем на пазаруване. Тя води средно до 663% ръст на продажбите в световен план, показват анализи на търговците, обобщени в Black Friday Global. Традицията започва в Америка през 1960 г., а наименованието “Черен петък” денят получава във Филаделфия, където терминът се е използвал за пръв път, но не за намаления при пазаруването, а за това, че по улиците след Деня на благодарността е пълно с коли и пешеходци и това прави улиците черни. В българските магазини “Черен петък” започва да навлиза едва през 2013 г., но всяка година отчитат ръст на продажбите и хората, които ще се включат в рекламната кампания.

С нарастването на интереса в света търговците стават все по-изобретателни и успяват да привличат потребителите с нестандартни оферти. Тази година има дори храна с етикет с намаление за “Черен петък” и оферта за супер луксозна яхта.

В САЩ си пускат отпуска за деня

За разлика от САЩ, в другите страни не е прието да се взима почивен ден на “Черен петък”. Но и вие винаги може да си вземете ден отпуска, ако искате да пазарувате на спокойствие в петък. Много българи, които не почиват на този ден, стават по-рано дори от най-активните нации в света и още в 6:00 часа започват да растат продажбите. В периода между 8 и 10 часа сутринта се отчита една от най-големите активности на пазаруване в онлайн магазините в страната. За разлика от повечето страни, в Америка “Черен петък” традиционно започва от полунощ и продължава цял ден. В страната отстъпките достигат реално до 80%, заради това има и много регистрирани случаи на пострадали от стъпкване, предизвикано от големия брой хора, които искат да влязат в магазина. Случвало се е дори хора да чакат по 5-6 часа преди да отвори магазинът, в който са пуснали огромни намаления на черна техника, а опашките, които се вихрят, са от хиляди души.

Българите са доволни от отстъпките

В България средната отстъпка в деня на разпродажбите не се е променила - 51% през 2017 г. и 51% през 2018 г. Интересно е, че тези цифри на практика съвпадат с очакванията на българите за размера на отстъпките през този ден - 49%. Това показва, че сме доволни от отстъпките на “Черен петък”. Най-много надежди за големи отстъпки се възлагат в Беларус, Гърция, Перу и Казахстан.

За съжаление в тези страни населението очаква отстъпки, които са с 8-10% по-високи от възможностите на местните магазини. Според статистиката на Black Friday Global най-голямата полза от “Черния петък” имат американците, канадците и украинците - в тези страни средната отстъпка в онлайн магазините за последния петък на ноември възлиза на 66-68%. Малко по-скромни отстъпки са получили руснаците (58%), бразилците (57%) и турците (56%), а средностатистическата отстъпка за целия свят е 55%.

Повече дрехи, отколкото електроника

Тенденцията в световен мащаб сочи, че най-купуваната стока в деня на намаленията не е електроника, а всъщност са дрехите. Черната техника се оказа на второ място в класациите, а след нея най-предпочитаните стоки са обувките, козметиката, бялата техника, подаръците и детските стоки. Към книгите, спортните стоки и бельото се проявява най-малък интерес. На един българин, който ще пазарува, му се падат средно 3,7 закупени стоки с определения бюджет от 500 лв.

Кибер Понеделникът не отстъпва

На 2-и декември тази година се пада “Кибер Понеделникът”. На тази дата може да пазарувате техника от големите онлайн магазини, като в чужбина намаленията са до 70-80%. Кибер Понеделникът е предназначен за почитателите на черната техника и геймърите, които следят с интерес цените няколко месеца преди датата, за да си купят най-изгодната техника.

 

Съвети за потребителите, които ще пазаруват онлайн

От Асоциация за защита на потребителите препоръчват да се:

- Пазарува от онлайн магазин, който познавате или сте проучили. В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор.

- Сравнете цените и с други магазини, ако е възможно и преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент от търговеца.

- Запознайте се с правилата за пазаруване на всеки магазин. По закон имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи, и ако сте го купили на “Черния петък”.

- Запознайте се с гаранцията на стоката, която искате да закупите - ако телевизорът или хладилникът, купени на “Черния петък”, се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, е поне 2 години. Ако продуктът се развали, трябва да се обърнете именно към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес