Офис площите в София ще нараснат с 40 на сто

Освен стартирането на нови проекти, почти една четвърт от предприемачите активно търсят да закупят вече завършени сгради.

Една четвърт от предприемачите искат да купят вече завършена сграда

Прогнозират задържане на наемите

В София сериозно нараства строителството на нови офиси. В процес на изграждане в столицата са 405 хил. кв.м офис площи, а други 454 хил. кв.м са планирани, като голяма част от тях могат да бъдат завършени до края на 2022 г. За сравнение, към момента общите площи са около 2,1 млн. кв.м, което означава увеличение от близо 40% в следващите години, пише в доклад на консултантска компания.

Изключително позитивната пазарна обстановка през последните три години - увеличеното търсене, намаляващият дял на свободните площи, растящите наеми и все по-честото подписване на договори за наем преди получаване на Акт 16, подобри очакванията на предприемачите и инвеститорите, отбелязват експертите.

Три четвърти от наемодателите планират да диверсифицират активите си, като най-разпространени са инвестициите в жилищни проекти (59%), следвани от складове (28%), хотели (17%) и търговски площи (14%). Над 60% от инвеститорите в София потвърждават плановете си да започнат нов проект, като повечето от тях вече разполагат с подходящ парцел, а 44% са взели разрешително за строеж, показва проучване на консултантската компания.

Освен стартирането на нови проекти, почти една четвърт от анкетираните предприемачи активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив. Но разликата в доходността, на която са склонни да купуват и продават такива имоти, е значителна – 8,75% спрямо 7,5%.

Една трета от анкетираните обмислят инвестиция в различни от София градове в България или в чужбина, като 67% от тези, които са се насочили към българския пазар, се интересуват от пазари като Пловдив и Варна.

Цели 78% от наемодателите виждат пазара на офиси в страната като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (12-14 евро на кв.м за София). Няколко собственици (които държат 27 хил. кв.м) мислят, че могат да постигнат наемни нива над пазарните. 88% от наемодателите казват, че до края на 2019 г. не очакват промяна в наемите, а само няколко мислят, че ще продължат да се покачват. Картината за 2020 г. е подобна - 79% очакват наемните нива да останат стабилни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти