Офицер от Бундесвера планирал атентат (ОБЗОР)

Офицерът скрил незаконен пистолет на летището във Виена.

Студент с крайнодесни възгледи участвал в предполагаемия план

Старши лейтенант от германската армия се представял за сирийски бежанец

Старши лейтенант от германската армия, който водел двойствен живот, представяйки се за сирийски бежанец, бе задържан по подозрение, че планира въоръжена атака с расистки и ксенофобски мотиви, предаде АФП. 28-годишният мъж, чието име не се съобщава, най-вероятно е поддържал връзки с крайнодесни екстремисти.

Офицерът, който служел в германско-френска база край Страсбург, бил за кратко задържан от австрийската полиция през февруари на летището във Виена, когато се опитвал да вземе от тоалетна нерегистриран пистолет, който скрил там няколко дни преди това. Случаят довел до разследване, което поднесло нова изненада - мъжът, въпреки че е германски гражданин, се регистрирал като сирийски бежанец в провинция Хесен, а по-късно поискал политическо убежище в Бавария. Молбата му била удовлетворена, въпреки че дори не говорел арабски. Получил квартира в бежански дом и месечна финансова помощ.

Прокуратурата смята, че планът му бил да извърши въоръжено нападение, при което да подхвърли пистолет с отпечатъци, за които властите да решат, че принадлежат на сириец.

По случая е задържан и 24-годишен студент, който поддържал връзка с предполагаемия организатор на странния план. И двамата са от Офенбах край Франкфурт. В дома на студента с крайнодесни възгледи са открити предмети, забранени от закона за оръжията и експлозивите.

Замисълът напомни за скорошното бомбено нападение срещу ФК “Борусия” Дортмунд, в което извършителят се бе представил за ислямист, а всъщност се стремял към финансова изгода от срив на акциите на клуба след атентата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа