Официално: Има българска жертва при катастрофата в Унгария

Български граждани са пострадали при катастрофа на територията на Унгария, близо до границата с Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„При катастрофата от сряда сутринта на магистрала М43 са загинали двама турски и един румънски граждани-мъже, както и една българска гражданка. Полицията е започнала процедура“, съобщи Силвия Сабо – прессекретар на полицейското управление в унгарския комитат Чонград.

В момента консулът в Будапеща уточнява колко са пострадалите, къде са настанени и в какво състояние са.

Верижната катастрофа, в която са попаднали два български микробуса се е случила рано сутринта в 07.30 часа, унгарско време на магистрала М-43 край граничещия с Румъния унгарски град Чонадпалота.

До момента е ясно за 13 ранени, десет от които са настанени в болницата в Сегед, а трима в тази в Мако, пише румънският унгарскоезичен вестник Uj Magyar Szo.

Прес-секретарят на унгарската национална служба за бърза помощ Пал Дьофри добави, че мнозина са със счупени кости и вътрешни наранявания.

Междувременно от румънското министерство на информацията сочат, позовавайки се на данни получени от унгарските власти, че по време на катастрофата е загинали и румънски гражданин, като по този начин жертвите са достигнали до петима души.

От там са посочили, че румънският генерален консул в Сегед е отишъл на място на произшествието и че от румънския град Арад ще бъде изпратена помощ.

В катастрофата са участвали два румънски камиона, два микробуса, румънски автобус и два български лекотоварни камиона. От автобусната компания съобщават, че 17-те пътници в автобуса са без наранявания, но шофьорът е бил хоспитализиран.

Първоначално на място са пристигнали пожарникари от близкия град Мако, последвани от тези от Сегед и Мезьоковачхаза. Кореспонденти от медиите съобщават, че на място са пристигнали десетки линейки. Пътят е бил временно затворен, като движението е било пренасочвано.

Унгарските власти са се свързали с тези на Румъния и на България. Смята се, че причина за инцидента е била гъстата мъгла и несъобразената скорост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа