Официално обявиха бедствено положение за Хитрино и ваканция за училището в селото

Хитрино

Със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова в община Хитрино бе обявено бедствено положение, което ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните. Всички акции за подпомагане на местните хора и доброволчески действия за възстановяване на щетите след тежкия инцидент ще се координират от Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии, който е под ръководството на губернатора Иванова. Това бе решено на заседание на щаба в неделя, а целта е да не се допуска хаос и инциденти.

Към момента е организирано подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв., съобщи заместник-министърът на социалните грижи Ивайло Иванов. В неделя до 17 ч. ще работят службите на Социално подпомагане в Шумен и Венец, разкрито е и гише в село Тимарево, където жителите на Хитрино могат да получат тези средства.

Областният управител Донка Иванова благодари на всички, които до момента изразиха и продължават да имат готовност да се включат в доброволческите акции и подчерта, че това ще стане възможно след приключване на операцията по обезопасяване на дерайлиралите цистерни.

На този етап за нуждаещите се хора се събират минерална вода и трайни хранителни продукти, като за място за събиране на тази помощ е определена многофункционалната зала в село Венец. На по-късен етап, след като се обезопаси района, ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат обявени акции за събиране на дрехи и други стоки от първа необходимост. На всички жители на село Хитрино ще бъдат осигурени пакети с 10 вида хранителни продукти по Оперативна програма „Храни“. Те ще бъдат раздадени след връщане на хората по домовете им.

По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, към момента не се налага организирането на спешна кръводарителска акция, но Кръводарителският център към шуменската болница работи и всеки, които желае, може да дари кръв. Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна продължава да прави замервания на въздуха в района на аварията. Нормални са показателите на въздуха, каза директорът на РИОСВ Евелина Шишманова.

След приключване на операцията по обезопасяване на цистерните ще бъде извършен оглед в къщите и дворовете в Хитрино от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните и при констатирани случаи на умрели животни те ще бъдат закарани в екарисажа, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска.

От страна на Регионалната здравна инспекция ще бъде извършен контрол на водоизточниците в района, ще се вземат проби за показателите на водата при осигуряване на достъп на екипите от инспекцията.

По информация на началника на Регионалното управление на образованието Светлана Милева учебният процес в гимназията с над 200 деца "Д-р Петър Берон" в Хитрино ще бъде преустановен, докато е необходимо.

Министерството на образованието е изразило готовност да предостави финансови средства за ремонт на сградата на училището. Със заповед на министъра е сформирана и група за психологическа подкрепа, която ще работи на място след възстановяване на учебния процес. В понеделник се очаква община Хитрино да разкрие банкова сметка за събиране на парични средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България