Официално: Още един медал за България от Олимпиадата в Лондон

България печели трети медал на Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Милка Манева ще получи бронзовото отличие в категория до 63 килограма, след като снощи специалната комисия на МОК обяви още осем случая на спортисти с допинг, установени след повторна проверка на пробите им от Олимпийските игри в Пекин 2008 и в Лондон 2012.

Сред уличените е и турската състезателка по вдигане на тежести Сибел Шимшек, в чиято урина е открито наличието на туринабол и станозолол. Туркинята се класира четвърта в Лондон на едно място пред Манева, но през миналата година завършилата на първо място Мая Манеза (Казахстан) беше дисквалифицирана заради допинг също от повторен тест и двете се преместиха с по една позиция напред. Така Шимшек получи бронза, който, обаче, сега ще трябва да върне, тъй като и тя е нарушила допинговите правила, а отличието ще бъде връчено на Манева.

Българката дори може да се изкачи на второто място, тъй като новата проба на шампионката Светлана Царукаева от Русия все още не е отворена.

МОК очаква Международната федерация по вдигане на тежести да обяви санкциите, за да се преподреди официално класирането. Когато това се случи, Манева ще стане първата българска щангистка с медал от Олимпийски игри.

На Игрите в Лондон 2012 България досега имаше две отличия - среброто на Станка Златева в женската борба и бронза на Тервел Пулев в бокса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт