Офшорката WWF атакува българския зимен туризъм

Основна роля в атаките срещу развитието на зимния туризъм у нас, които през последния месец отново се засилиха, има швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

Както “Труд” е писал в редица свои разследвания по темата, организацията щедро финансира своя българки клон. WWF-Дунавско-карпатска програма е член на коалицията “За да остане природа в България”. Обединението от няколко организации през последните 10 години опитва да блокира всяка инвестиция, свързана с летния или зимния туризъм.

В момента една от основните опорни точки срещу модернизацията на ски зона “Банско”, която е първата стъпка към възраждането на зимния туризъм е, че концесионерът е регистриран в офшорна зона. Но никой не казва нищо за факта, че основният източник на тази теза – WWF, от своето създаване преди повече от 50 години, е офшорка с милиони евро приходи всяка година.

Какво е WWF

WWF е създаден през 1961 година от чешкия евреин Виктор Столън, а за лице е поканен английският аристократ и първи шеф на ЮНЕСКО сър Джулиан Хъксли. Сред учредителите е Питър Скот, основател на тръста Wild Fowl, Ги Монтфо, влиятелен пиар експерт, изпълнителен директор на голяма рекламна агенция, и Годфри Рокфелер, представител на известната американска фамилия. За първи президент тогава е посочен принц Бернхард Нидерландски.

Началото на бизнеспроекта WWF е на 11 септември 1961 година, в град Морж, Швейцария. Мястото за регистрация не е избрано случайно - и тогава, и сега, тази офшорна зона е раят на нечистите пари. Алибито на Световния фонд е набиране на средства за екология, борба с климатичните промени и опазване на природата, но всъщност е стройна бизнес организация, която си партнира с най-големите компании-замърсители на околната среда. Именно тези корпорации дават пари на WWF, който от своя страна представя тяхната дейност пред световната общественост като природосъобразна.

Но десетки международни журналистически разследвания през годините показват, че основните донори на WWF са големите петролни компании - “Шел”, “Тексако”, “Ла Фарж”. WWF е оплетен и с ГМО-гиганта “Монсанто” - тази връзка предизвика огромен международен скандал преди години. Фондът дори е проверяван по подозрения, че дейността му е причина за унищожаване на вековни гори по света.

Това не притеснява WWF, защото осребряването на тези бизнес отношения води до неимоверно забогатяване на организацията. Например за 2014 година доходите й бяха 600 милиона евро, като в следващите години тази сума расте. За 2015-а сумата е около 650 милиона евро. Подобна е и за 2016-а. Така за общо 36 месеца WWF е добавил към сметките си близо 2 милиарда евро.

През 2016 година “Труд” писа, че WWF развива сериозно своя офшорен бизнес. Фондът дори не се крие и показва на сайта си своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен рай. WWF има представителства в офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и др. В повечето от тях няма почти никаква дейност. Същата година WWF обявява и 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации - Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

Дейност в България

Пипала у нас WWF пуска официално през 1998 година, когато открива своя клон в страната ни. Това не е достатъчно и през 2006-а е учредена още една структура, WWF - Дунавско-Карпатска програма. Начело е Веселина Кавръкова, живееща семейно с Тома Белев. Белев е бивш директор на ПП “Витоша”, като в момента управлява нелегитимно Асоциацията на парковете в България – това е потвърдено от съда. А Асоциацията на парковете е част от коалицията “За да остане природа в България” и бълва клевети срещу намеренията за инвестиции в сферата на туризма.

За близо 20 години дейност на българска територия, WWF се превръща в основен спонсор на шепата зелени организации от екологичното обединение. Никой не знае точния размер на средствата, които са постъпили в коалицията.

За двете десетилетия мрежата от НПО, гравитиращи около WWF, се увеличава до около 30 и те всички са членове на “За да остане природа в България”. Собствеността им е преплетена в малък и ограничен кръг от хора, на базата на семейно-приятелски връзки и зависимости.

Активната дейност на зелените у нас съвпада с назначаването през 1999 година на Тома Белев за директор на Природен парк “Витоша”. Под негово управление планината затъва в разруха и на практика затваря за туризъм. Екопътеките стават опасни и дори има жертви в необезопасения район на Боянския водопад.

Но управлението не Белев не е насочено към развитието и опазването на Витоша. Тогава той е начело на вълната от учредяване на зелени неправителствени организации - “Зелени Балкани”, фондация “Българско дружество за защита на птиците”, швейцарско-българската фондация “Биоразнообразие” на Петко Цветков.

Списъкът продължава с Института за зелена политика на Петко Ковачев. Следва Сдружение за дива природа “Балкани”, създадено от друг активист на зелените - Андрей Ковачев, чиято жена Катерина Раковска е във WWF и Дунавско-Карпатската програма. Като представител на WWF Раковска е назначена в Комитета по наблюдение на разпределението на средствата по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 година. Тоест години наред и от нейния глас е зависело европейското финансиране на организацията на мъжа й Андрей Ковачев.

През цялото това време WWF осигурява и световен отзвук на лъжите на българските зелени, които са представяни като борба в защита на природата. На официалната страница на WWF в интернет има секция за дейността на зелените в България. Там се публикуват всички манипулации на “За да остане природа в България”. Те са презентирани като екологични каузи, но всъщност са опит за поредното блокиране на развитието на зимния туризъм у нас.

Но маската на “зелените” вече падна и за българското общество е ясно, че при тях няма никаква екология. Това са просто няколко организации, ръководени от роднини и приятели, които преследват личен финансов интерес. В името на тези облаги те прокарват чуждестранни интереси, чийто носител е WWF. По този начин блокират цял отрасъл от икономиката, какъвто е туризмът и обричат на бедност хората в планинските региони.

На 11 януари в центъра на София след 18:00 часа

Хиляди на шествие в подкрепа на правителственото решение

Шествие, хепънинг и концерт в подкрепа на правителственото решение за развитието на зимния туризъм в България ще има утре в София, съобщиха инициаторите от Сдружение “Бъдеще за община Банско”. В проявата ще се включат изпълнителите Skiller & Atash, TITA, Елица Тодорова, братя Пищолски и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

“Каним ви на едно различно събитие на 11.01.2018 г. в подкрепа на зимните спортове в България под надслов “Аз искам да карам ски в България”. Нека всеки, който обича ските и иска децата ни да карат ски и сноуборд в добри условия в България, излезе да се забавляваме в подкрепа на нашия любим спорт”, пишат организаторите.

Те уточняват, че шествието ще започне в 18:00 ч от ъгъла на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Витоша” и ще продължи в посока Министерски съвет, след което ще отиде до площад “Александър Невски”, където ще прерасне в концерт.

“През цялото време DJ Sprite ще се грижи за доброто настроение на участниците в компанията на световния шампион по бийтбокс Skiller & Atesh и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers. Озвучаването ще се осъществи с уникален парти джип Хамър. Около 19 ч се очаква шествието да достигне крайната си цел - площад “Александър Невски”, където ще започне концертът. За добрия дух на феновете на ските и сноуборда ще се погрижат Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно с Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers”, обясняват още от Сдружение “Бъдеще за община Банско”. И заявяват: “Цялото мероприятие, включително и концертът, се финансира от Сдружение “Бъдеще за община Банско”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България