Охраняват пожара в Кресненското дефиле цялата нощ, за да не достигне до населените места

Над 5 000 декара е засегната площ от огнената стихия

Над 5 000 декара е засегната от пожара край Кресненското дефиле площ. Създадена е необходимата организация за ликвидирането му, съобщи  комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН).

„Продължава борбата с огъня. Създадена е необходимата организация за спиране на разпространението му към населените места. На този етап всичко е под контрол“, увери ком. Бързилов.

„Извършена е превантивна евакуация на хората. Осигурени са им подслон и храна“, допълни той. По думите му в момента на мястото на пожара са изпратени екипи от цялата областна дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, както и от Кюстендил, Перник, Дупница, Радомир, София, Самоков и Боровец, а допълнително натам пътуват и екипи от Пловдив и Пазарджик.

„Създадена е необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара. В момента са вкарани два булдозера за направата на просеки по периметъра на пожара. Два хеликоптера го гасиха във светлата част на деня“, каза още ком. Бързилов. Той уточни, че периметърът на пожара ще се охранява от екипите през цялата нощ, за да не достигне до населените места.

„Там, където е възможно ще гасим и ще се правят превантивно просеки. Направена е необходимата организация, сформиран е щаб за взаимодействие между областната администрация, местното население, горските стопанства. Цялата налична техника на Югозападно държавно предприятие е тук. Националният ресурс е вкаран в действие“, заяви още ком. Бързилов. По думите му огънят вече е обхванал над 5 000 декара, но към момента не може да се каже с точност каква площ е засегната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България