Оцелял при инцидента в Алпите твърди, че екскурзията е била поредица от грешки

Снимка: Архив

Трагедията в Алпите, при която загина 52-годишна българка и още петима ски-алпинисти, е била поредица от грешки. Според един от оцелелите, групата от 14 души се е изгубила няколко пъти в планината.

Оцелелият турист Томазо Пичоли твърди пред италианската телевизия РАИ, че преходът от Шамони до Цермат е бил невъзможен за преминаване в този ден заради лошата метеорологична прогноза, която продължавала втора седмица в Алпите.

"Това беше много трудна екскурзия и не трябваше да се прави за 1 ден, още повече, че в 10 часа сутринта времето щеше да се влоши. Дори наум не трябва да ти мине подобно нещо", казва той.

Сред загиналите е водачът на групата Марио Кастильони и съпругата му Калина Дамянова, които имали агенция за организиране на планински експедиции.

Българката е опитен планинар, разказа пред БТВ спасителят Райчо Тодоров.

Според Пичоли групата не била предупредена, че екскурзията ще бъде дълга и натоварваща.

"Загубихме се 4-5 пъти. Трябваше аз да водя групата, защото се оказах единственият, който имаше функциониращ джипиес”, допълни Пичоли.

„Хижата е била на около 150 метра. Те са били абсолютно близо, но тази локална буря, ги е изненадала. Толкова силна виелица, в която си виждаш ръцете, но краката не си виждаш”, обясни Райчо Тодоров.

Според алпиниста друга грешка на водачите е, че са опитали да вземат прехода за твърде кратко време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа