Очаквайте по-високи лихви по ипотеките

Жилищата поскъпват по-бързо от вдигането на заплатите

В България се отчита възстановяване на сектора на недвижимите имоти, подкрепено от наблюдаваната в цял свят тенденция за увеличаване на урбанизацията и ниските лихвени проценти, които улесняват взимането на ипотечни кредити и повишават търсенето на жилища. Но, ако Европейската централна банка започне да провежда политика за повишаване на лихвите, редица българи може да изпитат затруднения при изплащането на ипотечните си заеми, смятат кредитни експерти.

Според Милена Виденова, управител на консултантската компания „Кофас“ за България, в Европа може да се очаква основните лихви да бъдат повишени в края на 2018 г. "Като цяло има общо очакване покачването да се случи в края на тази година, но не може да се каже в какъв процент ще бъде то", посочи експертът и допълни, че това няма да даде веднага отражение върху пазара в България, но ще има ефект при дългосрочното ипотечно кредитиране. Причината за това е, че ипотечните кредити днес се взимат с ниски лихви, но ще трябва да се изплащат в рамките на 15-20 години. Затова при взимането на дългосрочен кредит клиентите трябва да предвидят риска след няколко години лихвите леко да се повишат, което може да доведе до малко повишаване на месечната им вноска, съветват експертите. "Ако лихвите започнат да се качват, това повдига въпроса до каква степен гражданите ще могат да покриват задълженията си по тези заеми", смята Милена Виденова.

Имотите в голяма част от развитите икономики в момента са надценени, а България също не прави изключение от тази тенденция, сочи доклад на "Кофас", свързан с рисковете за строителния сектор в световен мащаб и у нас. Една от слабите страни на индустрията в страната ни е свързана с това, че растежът на цените на жилищата в България е по-бърз от този на възнагражденията, което крие рискове в дългосрочен план. "През 2017 в сравнение с 2016 година увеличението на цените на имотите е в рамките на 7%. За деветмесечието на 2017 година обаче цените са с ръст от 17,6% спрямо 2015 година, докато в същото време заплатите в страната нарастват с около 10%", коментира Милена Виденова.

В същото време обаче у нас няма данни за силно нарастване на задлъжнялостта на домакинствата, така че не може да се говори за балон на пазара на имоти. Според данните на Българска народна банка (БНБ) ипотечното кредитиране продължава да расте. Към края на миналата година обемът на ипотечните заеми е със 7,85%, или с над 688 млн. лв. по-голям от предходната година. През януари 2018 година жилищните кредити са се увеличили с над 305 млн. лв. спрямо декември 2017 г., а ръстът спрямо януари 2017 г. достига 11%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти