Очакват инвестиции в търговски паркове

Интересът към офис площите остава висок заради продължаващата активност на IT сектора.

Доходността от бизнес имотите ще се запази

Увеличава се предлагането на индустриални терени

Нарастващо предлагане на пазара на офисни и индустриални площи през 2019 г. и задържане на наемите на вече достигнатите нива, прогнозират от консултантска компания в сферата на имотите. След периода на силен ръст, 2019 г. ще е предизвикателна за имотния пазар, основно заради забавянето на икономическия растеж. Ефектът от това обаче едва ли ще се усети още през следващите месеци и те ще са по-скоро период на стабилност.

“Ако прогнозите за умерен икономически растеж се изпълнят и активността в ключовите за имотния пазар сектори се задържи, 2019 г. ще е относително спокойна за пазара на бизнес имоти. Макар и това да не се усети веднага, трендът в някои сегменти се обръща – от недостиг към засилено предлагане на площи. Това ще повлияе на наемните нива и заетостта и съветът ни към инвеститори и предприемачи е да следят отблизо пазара”, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в компанията.

По-позитивно развитие се очертава на пазара на търговски площи, където ръстът на потреблението поддържа интереса към експанзия на търговците и инвестиции в нови площи. Очакванията са след насищането на пазара с шопинг центрове, фокусът да се измести към инвестициите в търговски паркове в по-малките областни градове. Инвестициите в развитие на ритейл паркове ще са ключова тенденция на пазара на търговски площи през 2019 г. Интересът на предприемачите е свързан с разрастването на много търговци в средно големите и по-малките градове – с 30 хил. до 100 хил. жители, където няма шопинг центрове.

“В по-малките населени места няма икономическа логика да се инвестира в голям търговски център и ритейл парковете остават единствена алтернатива за марките, които искат да открият обект. Обичайно това са компактни проекти с 4-5 хил. кв.м отдаваема площ, които се разгръщат около съществуващи хранителни хипермаркети, магазини за техника или от типа “направи си сам”, обобщи Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в компанията. Според него, като се има предвид, че развитието на подобен проект отнема между 6 и 10 месеца, подобни проекти ще се появят на пазара към края на 2019 г.

Към края на 2018 г. изграждащите се офис площи в София са близо 440 хил. кв.м, като около 100 хил. кв.м от тях са получили разрешение за строеж през последните месеци. Значителният ръст на започнатите нови сгради е реакция на пазара на продължителния недостиг на първокласни офиси под наем в условията на активно търсене през последните години.

“Интересът към офис площите се запазва висок предвид продължаващата активност на IT сектора, който е основен двигател на наемния пазар. Предвид това, не очакваме съществени размествания на пластовете през 2019 г., но нарастващото предлагане определено ще е предизвикателство за пазара през следващите години”, прогнозира Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в компанията.

 

В столицата

Фирмите намират площи за 15 евро/кв.м

До края на 2019 г. е планирано завършването на близо 240 хил. кв. м офис сгради от тези в строеж, като над 40% от площите в тях вече са отдадени под наем. Към края на 2018 г. делът на свободните офиси се движи в рамките на 9,5-9,6%, като през 2019 г. не се очертава рязко покачване, коментираха от консултантска компания на пазара на имоти. Като се има предвид, че нетното усвояване (разликата между наети и освободени площи) е под 90 хил. кв.м годишно, очакванията са за плавен ръст на незаетите площи през следващите години.

С излизането на нови качествени офиси на пазара очакванията са делът на наетите площи в строеж да остане висок, за сметка на по-старите и по-нисък клас сгради. Предвид тази специфика на предлагането и нуждата от качествени и изпълнени в срок довършителни работи, се очаква услуги като проджект мениджмънта да стават все по-търсени на пазара.

За момента наемите не са под сериозен натиск и очакванията на експертите за 2019 г. са те да се задържат на достигнатите нива. За София това означава оферти от 15 евро/кв. м за първокласни площи в центъра и 12-14 евро/кв. м – за висок клас офиси по големите булеварди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти