Очакват поскъпване на жилищата с 3-5% (обзор)

Общините трябва да бъдат подкрепени, за да обновят социалните си жилища, включително и чрез публично-частно партньорство, каза зам.-строителният министър инж. Валентин Йовев.

Още 1 млн. души да се заселят в София позволява капацитетът на столицата

40% от българите живеят в пренаселени домове

Цените на жилищните имоти ще нараснат с между 3% и 5% през тази година, каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според него всяка година София се увеличава с 15-30 хил. жители. “Ако вземем долния праг от 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата са нужни 8 хил. жилищни единици. Освен това съществуващият сграден фонд, като панелните жилища например, не е най-привлекателният и всяко семейство, което може да си го позволи, търси замяната му с ново строителство”, отбеляза Шопов на конференцията “Инвестиции и строителство на жилищни сгради”.

Близо 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове, каза зам.-регионалният министър инж. Валентин Йовев по време на Residential Forum 2019. Затова е необходима нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността”, каза зам.-министърът.

Още 1 млн. души могат да живеят в София, като използват вече построените жилищни сгради и незастроените терени, каза на форума арх. Любо Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес