Очакват се над 27 млн. лева приходи от Синята зона във Варна

Всеки лев ще отива за подобряване на пешеходната инфраструктура, увери кметът Иван Портних

Според предварителните разчети, одобрени в партньорството с ЕБВР, се очакват 27.7 млн. приходи от Синята зона на Варна за първите три години и половина.След приспадане на разходите остава чист финансов резултат в размер на 7.7 млн. лева.

"Всеки лев ще бъде вложен в подобряване на пешеходната инфраструктура", увери на пресконференция кметът Иван Портних. Според него колите трябва най-после да слязат от тротоарите, предназначени за пешеходци и майки с колички.

Автомобилите не са най-важният участник в движението, всички в него са равнопоставени, каза Портних. Електрическите автомобили ще паркират в Синята зона безплатно, за да се поощрява използването на екологичен транспорт. Ще има общо 22 зарядни станции за 44 електромобила.

Тези дни започна полагането на хоризонталната маркировка и Синята зона трябва да заработи до края на май с 2603 паркоместа. На втори етап догодина в района на широк център ще се отворят още 4500 места.

Първият месец в Синята зона ще е гратисен-без скоби, без да шета паякът, но само за правилно паркиралите автомобили, посочи инж. Младен Иванов, шеф на общинското предприятие "Синя зона и паркинги". Цената на час е левче. Плащането ще става с мобилно приложение или виртуален портфейл, чрез SMS и в 100 обозначени търговски обекти.

Около 50 000 кв.м дупки кърпи община Варна тази пролет. Това са най-ударните улични ремонти спрямо десетилетия назад, посочи кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони