Очаква се Испания да наложи пряко управление над Каталуния

Испанският кабинет на министрите се очаква да одобри мерки, позволяващи на правителството да наложи пряко управление над Каталуния, информира Би Би Си.

Заседанието идва почти три седмици след спорния референдум за независимост, провел се в автономния регион в началото на месеца. Според испанското правителство, вотът е незаконен.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон смята обаче, че гласуването му дава мандат за обявяването на независимост. Вследствие на това, централното правителство се готви да отнеме автономията на региона. Очаква се задействането на член 155 от Конституцията , който позволява налагане на пряко управление в условия на криза. Мерките може да включват поемане на контрола върху регионалната полиция.

След изострянето на кризата между правителствата в Мадрид и Барселона 1185 компании са напуснали Каталуния и са регистрирали седалищата си в други части на Испания, предаде "Дойче веле".

Само за един ден – на 19 октомври, 268 фирми са променили мястото на регистрация, показват официалните данни на Мадрид. Сред тях са производителят на пенливи вина Codorníu, компанията за макаронени изделия Pastas Gallo и испанският клон на швейцарския застрахователен концерн Zurich.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа