Още бойкоти или отнемане на световното

(FILES) This file photo taken on June 1, 2016 shows Russian President Vladimir Putin (R) and FIFA President Gianni Infantino (L) applauding during a ceremony in Moscow. FIFA president Gianni Infantino has ruled out taking the 2018 World Cup from Russia in the wake of the latest findings of the McLaren report. "FIFA is not the world police and certainly not the world doping police," the head of world football's governing body told German magazine Der Spiegel. / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Русия загуби домакинствата на няколко големи събития, а руски спортисти бяха изключени от международни състезания. Но това едва ли е краят на последствия от доклада на комисията „Макларън“, на който се основават „санкциите“ срещу руския спорт.

1. Още санкции от спортните федерациите

Ричард Макларън, който оглави комисията от Световната антидопингова агенция (ВАДА), не назова нито едно от въпросните „над хиляда“ имена на руски спортисти, които според него са използвали допинг. Той се задоволи да представи подозренията си за нарушения на антидопинговия кодекс пред международните спортни федерации. На базата на тази информация ръководните тела на спортовете могат самостоятелно да налагат такива наказания, каквито счетат за уместни.

Най-вероятните сред тях са отнемания на домакинства на големи състезания. Федерациите също така могат да налагат пълна забрана за участие на руски спортисти в състезания, както направиха в леката атлетика още през ноември 2015 г. - така се стигна до отсъствието на руснаците от Олимпийския стадион в Рио. Възможно е подобни мерки да бъдат взети и за зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018-а. Това може да стане дори и без санкция от страна на Международния олимпийски комитет, който отказа да наложи пълна забрана за руско участие в Рио.

2. Нови бойкоти

Някои спортни федерации може и да не възнамеряват да налагат санкции срещу Русия, но са склонни да променят позицията си под заплахи от бойкот от страна на водещи спортисти. Точно по този начин бе „изработена“ позицията на федерацията по бобслей и скелетон за отнемане на домакинството на световното първенство от Сочи. Същото се случи и в биатлона, като там се стигна до отказ от руска страна заради заплахи за бойкот.

„На теория федерациите би трябвало да налагат санкциите на базата на документите от доклада „Макларън“, но всъщност решенията се вземат заради някакво общо впечатление, което се налага от различни тълкувания на доклада - твърди руският спортен адвокат Артьом Пацев. - Решението на федерацията по бобслей и скелетон няма легална обосновка. Говори се за някакъв „климат“, който не позволявал провеждането на състезания в Русия.“

3. Световното първенство по футбол.

Докладът „Макларън“ поставя под въпрос правото на Русия да организира световното първенство по футбол през 2018 г.

„ФИФА е федерация като всички други - твърди Пацев. - На първо място трябва да се има предвид, че във всички аспекти на политиката си ФИФА отчита на първо място общественото мнение.“

Легендарен треньор:

НБА има проблем с допинга

Бившият треньор от НБА Джордж Карл смята, че най-силното баскетболно първенство на света няма адекватен допинг контрол. В автобиографичната си книга той изразява съмнение, че антидопинговата система на лигата работи.

„Става въпрос не за обичайната дрога, а за истински допинг - стероиди, хормон на растежа и т.н. Очевидно е, че някои играчи ги използват. Направо е невероятно как с годините вместо да губят физически качества, те стават още по-бързи и силни. Колко бързо се възстановяват от травмите“, пише Карл. Той не споменава имена, но твърди, че някои играчи всяко лято ходят в Германия, за да се възползват от напредналата европейска фармацевтика. Известно е, че на подобни процедури са се подлагали най-големите звезди в НБА като Кобе Брайънт, Леброн Джеймс и Дуейн Уейд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт