Още две електронни бариери ще спират достъпа на коли в Старинен Пловдив

Новите съоръжения съоръжение ще бъдат изградено в източната част на резервата

ще две електронни бариери ще спират нерегламентирания достъп на автомобили в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”, съобщи в понеделник кметът на града под тепетата Иван Тотев. Това е неговият и на екипа му отговор на протестите след монтирането на 1 ноември на електронната бариера откъм улица „Съборна”. „Откакто е сложена бариерата с нов режим на ул .”Съборна”, зоната около Синята къща е превърната в паркинг. Затова до пролетта на 2018 г. ще поставим две бариери и в източната част на Стария град. Първо обаче трябва да минат съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а едва след това ще бъде изготвен окончателния режим на движението в района”, допълни градоначалникът Тотев.

По повод протестите в Стария град, кметът на Пловдив обяви, че непрекъснато се разрешават индивидуални проблеми на живеещите там, включително и през уикенда. Тотев даде пример с емигрант в САЩ, който има къща в архитектурния резерват и в неделя там е трябвало да му бъде доставена нафта, като от общината са успели да се справят с предизвикателството, дори и в почивния ден. „Най-голяма полза от новите условия за достъп на автомобили до резервата ще имат именно хората, които в момента протестират”, декларира кметът.

7pl4002-sinjata-ka6a-2

Той съобщи, че ще бъдат изградени паркоместа в района на булевард „Цар Борис Трети Обединител” откъм северната страна на тунела, които да се ползват от родителите на ученици в Арменското училище. Стълбището ще бъде обезопасено и ще бъдат поставени камери, за да се чувстват хората по-сигурни, допълни кметът на Пловдив. Той разкри, че от детска градина "Щурче" в Стария град са поискали 70 пропуска за родители, които возят децата си дотам. Иван Тотев припомни, че през миналата година забавачката, която е най-неефективната и единствена на течно гориво в Пловдив, е била запазена специално по настояване на жителите на резервата с мотива, че малчуганите, които живеят в Стария град, ще останат без детска градина. „А сега се оказва, че те не живеят там”, коментира още Тотев.

По думите му от началото на годината е имало 4 обсъждания, преди да се пристъпи към налагане на новите правила за достъп до Стария град, каквито има в страните с развит туризъм от ЕС. Според кмета Тотев само така ще се запазят и калдъръмените улици, които сега се ремонтират през година, заради многото безконтролно влизащи автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони