Още един лешояд в Сливен

Още един белоглав лешояд е забелязан да в Сливен. Птицата е била забелязана на 30 септември. В Спасителния център на "Зелени Балкани" са били подадени няколко сигнала - съобщиха от там. Лешоядът е с крилни марки K9N, състоянието му е добро, не е опасен за хората и трябва да бъде оставен на спокойствие, за да отлети обратно в планината при хубаво време. От "Зелени Балкани" молят за незабавно съдействие, ако лешоядът е паднал, не може да лети и има пряк риск за живота му.

Само преди десетина дни служителите в парк "Сините камъни" уловиха друг белоглав лешояд в Сливен. Бил е доста отслабнал и изтощен, но без фрактури или някакви други травми. Транспортиран е до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където му е оказана помощ. Също е бил с крилни марки. Установило се е, че птицата е пристигнала от Франция в България през 2012 година. По време на адаптацията си е била във волиера в местността Каракютюка в природен парк "Сините камъни". След като се възстанови, отново ще бъде пусната в планината над Сливен.

Специалистите обясниха, че вероятно лошото време и мъглата са причина птиците да "слязат" в града и да не могат да отлетят обратно към планината заради стреса от сградите, хората и автомобилите. За първи път белоглав лешояд бе забелязан в края на 2010 година. Птицата Любка живя близо месец в Сливен. Хората я забелязваха по покривите на кооперациите и обществените сгради. После силният вятър я събори в индустриалната зона на града. От местна фирма започнаха да се грижат за нея. След това Любка бе транспортирана до Спасителния център, а после - освободена сред природата.

Белоглавият лешояд е защитен вид, преследването и навреждането му се наказва от закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони