Здравна карта на лятото

520 случая на стомашни разстройства регистрирани за седмица в цялата страна

Коклюшът, известeн като магарешката кашлица, е бактериална инфекция, характерна за летния сезон. Причинява тежки пристъпи и много от заболелите през последните месеци са деца. Когато едно дете кашля повече от една седмица, кашлицата е свързана с потичане на кръв от носа или с повръщане по време на пристъп, това значи, че трябва да бъде изследвано за коклюш, обясни проф. Кантарджиев.

Специалистът обърна внимание, че в последната седмица у нас има и 520 случая на гастроентерит. Няма определени огнища на заболяването, а то се разпространява из цялата страна. Случаите на салмонелоза пък са 27 за седмица.

На въпрос има ли опасност от т.нар. „летни вируси“ в България, проф. д-р Кантарджиев отговори, че е грешно твърдението, че през лятото вируси докарват разстройства. Той обясни, че вирусите, които ги причиняват, са характерни за зимния период. През този сезон неразположенията всъщност се причиняват от бактерии.

По думите му по това време на годината преобладават инфекции, свързани със стомашно-чревни разстройства. Те се появяват заради бактерии и са или инфекции на мръсните ръце при недостатъчна хигиена на миене преди хранене, или представляват токсикоинфекции от неправилно обработена и съхранявана храна. „Това са салмонелата, дезинтерията, йерсиниозите и кампилобактериозите“, разясни професорът.

„Освен това лятото има заболявания, които се предават чрез комари и кърлежи, но в нашата страна в момента няма много такива случаи“, обясни проф. Кантарджиев. В момента епидемично разпространяващите се инфекции, които са морбили, варицела, скарлатина намаляват у нас.

 

Пловдив

Нови 77 случая на чревни инфекции

Николай Спасов

Чревни инфекции продължават да тормозят в летните жеги жителите на Пловдив и региона, където през последната седмица са регистрирани нови 77 случая. Те са дори с шест повече от предишния отчетен период от 13 до 19 юли, когато бе предишният пик от началото на 2017 година и с двойно повече в сравнение с началото на този месец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града под тепетата. Най-много натръшкани от ентероколит има в Пловдив – 42 души, докато останалите 35 случая са в различни населени места на областта.

В Карлово  са приети 4 местни жители с ентероколит, в Пловдивския Бевърли Хилс, както е известно населеното с баровски къщи село Марково има 3 случая, в Асеновград, Христо Даново, Розино, Виница, Рогош, Чешнигирово – по 2, а по един пострадал от чревна инфекция Баня, Ягодово, Първенец,  Труд , Любен, Шишманци, Главатар, Дъбене,  Болярци, Стамболийски, Градина, Динк, Съединение, Катуница, Калофер и Боянци. Освен тях има и по един случай на поразени от салмонелоза в Пловдив и съседното до областния град село Ягодово.

2,5 пъти са се увеличили случаите на заболени от вирусни хепатити в Пловдивска област – в периода 20-26 юли те са 18 срещу 7 в предходния отчетен период. Добрата новина е, че няма нито един  нов случай на заболял от морбили. Ухапаните от кърлежи са четирима за последната седмица, като два от случаите са в Пловдив. От марсилска треска са поразени двама души в региона, като единият е пловдивчанин. В РЗИ-Пловдив нямат информация за случаи на болни от ку-треска и лаймска болест за последните 7 дни.

 

Варна

Разстройство тръшва плажуващи за 1 ден

Даниела Фархи

Летен вирус, който атакува с разстройство и температура, коси наред почиващите във Варна и курортите. Преглеждаме по десетина пациенти дневно с такива оплаквания, повечето са деца и юноши, обясниха лични лекари. Според тях въпреки неприятните симптоми инфекцията отшумява бързо и ако не се допусне обезводняване, след един ден влиза в архива на лошите спомени. Имало обаче и възрастни, които карали болестта по-тежко и оставали приковани на легло за 3-4 дни. Хората, които се разболяват, ходят на плаж, но не морската вода е причина за заразата, а занижената хигиена и консумацията на лоша храна, смятат и джипитата, и здравните власти.

Според РЗИ-Варна от началото на сезона всички контролни проби от морето сочат, че водата е чиста. Няма отклонения в нормите дори на Офицерския плаж, който няколко лета подред периодично бе затварян заради фекални разливи. Все пак, специалисти признават, че най-кристално е морето край дивите плажове като Паша дере, които са трудно достъпни. От началото до края на юли инспекцията отчита средно по около 60 души седмично, прихванали чревни инфекции. От Областната дирекция за безопасност на храните пък са бракували 114 кг негодни хранителни продукти при извършените 486 проверки от началото на сезона. ОДБХ е затворила две заведения и е издала 14 акта за по-грубите отчетени нарушения.

Освен храната опасни за летовниците са и кърлежите. 29 души са пострадали от ухапване само през последната седмица. Някои са атакувани на плажа, но не и в зони, където има стопанин и се чисти. Гадинките пренасят лаймска болест, от която през юли са се разболели 11 души.

 

Бургас

Умрели плъхове стресираха хората

Мария Кехайова

Вирусни заболявания в Бургас няма повече, отколкото друго лято. засега всичко е нормално. Това заявиха пред Труд д - р Георги Паздеров, шеф на РЗИ и д- р Бойко Миразчийски, директор на държавната болница /МБАЛ/. Новина за мъртви плъхове, изплували в района на Морска гара, обаче притесни морските жители и гости. Тя бе съобщена от очевидци, мнозина са направили и снимка на ужасяващата гледка. След като това се разчу, мнозина предположиха, че умрелите плъхове може да са от кораб. Незабавно трябва да се открие източника, каза д- р Георги Паздеров. От пристанището казаха, че източникът сто процента е "по вода". - Кораб без плъх то е като без капитан въпросът е кой си е позволил да ги изсипе в морето", добави наш източник и коментира, че е била разпоредена щателна проверка на всички кораби, товарещи зърно от пристанището. Тя ще бъде извършена от морска администрация. "Днес времето е западно от морето духа към сушата и така са се появили в района", добавиха докери. Те разкриха, че примерно корабите преди да натоварят зърно извършват т.нар. "фуминация" /почистване/ на хамбарите си.

 

Монтана

Повече ентеровирусни заболявания

През последният месец приемът на болни в Инфекциозното отделение в Монтана е завишен. Всекидневно медицинска помощ търсят хора от всички възрасти предимно със стомашно-чревни разстройства и други ентеровирусни заболявания, казаха от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана.

Подобна е ситуацията и в общинската болница в Лом.

Инфекциозното отделение е пълно през последните седмици, постъпилите на лечение се оплакват от стомашни болки, разстройства, повръщане и висока температура. Крайдунавското здравно заведение приема пациенти и от Видинския регион.

 

Сливен

Увеличават се случаите на скарлатина

Росица Николова

Ентероколитите в Сливен са намалели от 29 на 17 - сочи справката на РЗИ за май в сравнение с юни. През двата месеца са регистрирани по един случай на салмонелоза и два колиентерити през юни срещу 0 в предходния месец. Увеличение има на случаите на скарлатина: 7 срещу 3, за сметка на това са намалели болните от варицела - 24 през юни срещу 41 през май. Драстично е скочил броят на новооткритите пациенти с туберкулоза - през май е имало един болен, докато през следващия месец пациентите с тази диагноза са били 8.

 

Благоевград

Гадене мори стотици

Светлана Василева

Летен вирус нападна благоевградчани и стотици се оплакват от висока температура, повръщане, гадене и разстройство. Сред засегнатите има и доста деца.

Според лекарите вирусът е доста заразен и бързо се прихваща. Отделенията в местната болница са пълни.

Джипитата пък разказват,че много от болните не се консултират с медици и предпочитат самолечението, като предупредиха, че неправилното лечение може да доведе до усложнения.

Според тях вирусът не се повлиява от антибиотици и е погрешно да се пият безконтролно. Вирусът може да доведе и до обезводняване.

Родителите се оплакват,че имат труден достъп до титулярите им джипита заради отпускарския сезон. Затова масово хората прибягват до услугите на Спешния център и самолечение, а други пък разчитат на консултации с фармацевтите в аптеките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве