Още 21 даровити деца са одобрени за стипендии в Търговище

Снимка: Архив

Всички 49 отличени ученици ще бъдат наградени на церемония

Още 21 деца с изявени таланти от Търговище ще получат стипендия. Това реши на есенната си сесия комисията към общината, която отпуска стипендиите по местната наредба за стимулиране на младежи с изявени дарби.

Определените на втората за годината сесия деца ще получават стипендия в размер на 1/5 от минималната работна заплата за период от два месеца.

Според наредбата, месечната стипендията се присъжда на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място през последната година. Тази стипендия се присъжда само веднъж на едно дете или младеж в една календарна година. Целта е повече даровити ученици да получат финансов стимул.

Заедно с одобрените през първото полугодие други 28 деца, стимулираните стават общо 49. На предното си заседание комисията присъди и еднократната стипендия „Търговищко дарование”, която е в размер на три минимални работни заплати. Годишна стипендия, в размер на две минимални заплати, бе определена за трима ученици.

В навечерието на 1 ноември общината ще връчи стипендиите на всички отлични деца на специална церемония, информират от кметството. От там уточняват, че бюджетът за подпомагане на изявените деца и младежи е 18 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование