Още 4 страни в „черния списък“ за допинг при атлетите

Уцелиха италианска атлетка с яйце в окото.

Още 4 страни попаднаха в „черния списък“ на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) за висок риск при употреба на допинг. Състезателите на Кения, Етиопия, Беларус и Украйна ще бъдат проверявани минимум 3 пъти преди мондиала през 2019-а. Решението обяви президентът Себастиян Кол в навечерието на европейското в Берлин. Преди 10-ина дни ИААФ огласи доклад на Комисията по етика, според който 120 звезди в този спорт са използвали забранени стимуланти. Сред тях е и трикратният световен шампион на 1500 м Асбел Кипроп (Кения), както и сънародничката му Рут Йебет, която се състезава за Бахрейн, а на олимпиадата Рио 2016 спечели злато на 3000 метра.

На първенството на континента в Берлин (7-13 август) руските спортисти отново ще стартират под неутрален флаг. ИААФ реши да удължи наказанието за неспазване на допинг разпоредбите. В германската столица сили ще мерят 30 представители на сборная. А България ще бъде с 12 състезатели. Сред тях са опитните Ивет Лалова, Мариела Демирева и Габриела Петрова. За надпреварата са заявени над 1600 атлети от повече от 50 държави, които ще атакуват медалите в 48 дисциплини.

Същевременно италианската състезателка в мятането на диск Дейзи Осакуе получи необичайна травма преди европейското. Тя бе уцелена с яйце в окото от минаваща наблизо кола. Атлетката е с увредена роговица и сериозен оток. „Не искам да говоря за расизъм, но мисля че тези хора ме объркаха с някоя друга заради цвета на кожата“, каза Осакуе, която е родена в Нигерия.

Все пак Дейзи обяви, че независимо от контузията ще стартира на европейското.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт