Още 8 двойки ще получат подпомагане от общинския фонд „Инвитро” в Търговище

Снимка: Архив

8 бебчета са родени чрез съдействието на фонда

Още 8 двойки с репродуктивни проблеми ще получат подпомагане от общинския фонд „Инвитро” в Търговище, след като заявленията им са били одобрени на пролетната сесия на комисията. Всяка от двойките има право да бъде финансирана с до 2500 лв. за изследвания и съпътстващи процедури, припомнят от Общината.

Вторият прием на заявления е през септември, а годишният бюджет на фонда е 30 000 лв.

Миналата година от него средства са ползвали  9 семейства или съжителстващи двойки.

Актуалната справка показва, че чрез съдействието на фонда в Търговище, от създаването му през 2012 г., вече са родени 8 деца. Последните данни са за родено през август миналата година момиченце, но информацията се подава в Общината по-късно. В някои случай родителите съобщават и с години по-късно за щастливото събитие, случило се и чрез съдействието на Общинския фонд.

Съгласно правилника, който урежда условията за одобряването на кандидатите за подпомагане в Търговище, те трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Търговище през последните три години, да нямат задължения към държавата и местната хазна, да са здравноосигурени, да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България