Още 9 млн. лева за връщане на цигани в училище

Програмата трябва да върне деца от малцинствата в училище.

Търсят ученици за наставници

Още 8 788 900 лева са предвидени за интеграция на децата и учениците от етнически малцинства за периода от 2019 до 2021 година. Това показва Проектът на Програма за дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН, одобрен от Министерския съвет и публикуван за обществено обсъждане.

Центърът е създаден през 2005 г., за да подпомага дейността на МОН по провеждане на политиката за образователна интеграция. От 2007 до 2014 той е получил 8 661 559 от българската хазна и още 5 милиона от външни източници. парите за новата тригодишната програма ще дойдат от държавния бюджет, от Ромския образователен фонд, от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и няколко оперативни програми.

В качената за обсъждане програма е залегнало Центърът да финансира проекти по одобрените приоритети на конкурсен принцип.

Един от посочените приоритети е реализиране на форми на взаимодействие между децата и учениците от различен етнически произход за утвърждаването на междукултурните ценности. След идеите е въвеждане в детските градини и училищата на програми, съобразени с културите на различните етнически малцинства. Предвижда се и осъществяване на дейности за мобилност за ученици, учители и родители, като последните би трябвало да участват във форми на взаимодействия помежду си.

Една от формите на мобилност е “наставничество между ученици от етнически произход с ученици от мнозинството, обучаващи се в несегрегирани образователни институции”. В проекта се уточнява, че става въпрос за това наставникът да служи като модел на подражание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България