Павел Филип разпусна молдовския парламент и насрочи избори

Снимка: Уикипедия

Определеният от Конституционния съд на Молдова изпълняващ длъжността президент , настоящият премиер Павел Филип, подписа указ за разпускане на парламент, предава TACC.

"Предсрочните избори са най-демократичният инструмент за преодоляване на политическата криза", каза Филип. Според него днес Конституционният съд на страната е заявил, че парламентът не е успял да създаде правителство в рамките на определеното време, поставяйки властта на Филип да разпусне парламента. Президентът Игор Додон разглежда това като опит за узурпиране на властта.

На пресконференцията на 9 юни Павел Филип обяви провеждането на предсрочни избори на 6 септември 2019 г., съобщава „Молдавские Ведомости“.

"Всички сте свидетели, че ние не искахме да провеждаме предсрочни избори", каза той. - Оставката на Игор Додон е абсолютно необходима и логична, след като всички видяха, че той е готов да предаде страната си. Той трябва да носи политическа отговорност за предателството на страната и за опита да организира държавен преврат. Държавните учреждения ще продължат да работят както обикновено. Призовавам политиците да не се опитват да прилагат план за превземане на властта в държавата, " заяви Филип, цитиран от изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа