Павел Христов, ГЕРБ: Ще сложим край на чакането пред гишетата

Павел Христов, ГЕРБ

Намаляването на бюрократичната тежест е сред акцентите в програмата на ГЕРБ. Администрацията трябва да бъде в услуга на хората, а не те на нея. Генералната ни цел е да освободим гражданите и бизнеса от дългото чакане по опашки и тежките разрешителни режими, които ги тормозят. Това е възможно чрез лесно достъпни електронни услуги, категоричен е Павел

Христов, кандидат за народен представител и административен секретар на ГЕРБ-Варна.

При срещите с жители на Варненска област той представи предлаганите от ГЕРБ мерки държавата и общините сами да набавят документите, които досега са изисквали от гражданите. „В момента има малко над 3 000 административни услуги, които се предоставят от различни ведомства. Около 60-70% от тях са свързани с вадене на удостоверения, които важат от едно ведомство пред друго. Този модел е крайно неефективен и отнемащ много време, средства и нерви. Част от предложенията ни е и въвеждането на т.нар. мълчаливо съгласие. С други думи, няма да се толерира мудността на чиновниците – ако бавят отговор, се приема, че администрацията е уважила съответното искане”, обясни Христов.

По думите му правилата и процесите в държавната администрация са морално остарели. „Решението е в цифровизацията, свързаността, интеграцията и автоматизацията на процесите в държавата. ГЕРБ положи основите на нов и работещ модел в мандата на 43-то Народно събрание, приемайки законите за електронното управление и електронната идентификация. В момента, в който заработи моделът за електронно управление, всеки от нас - гражданин или представител на бизнеса, ще има възможност за електронен достъп до информацията на държавата, до публичните данни, до услугите”, убеден е Христов. Според него бързината на услугите, прозрачността и ясната следа на отговорността при електронното управление неминуемо ще доведат и до промяна в подхода на бюрократите. „И не на последно място – борбата с неефективната бюрократична машина е част от голямата битка с корупцията”, изтъкна Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика