Павликени се побратимява с полския град Ломжа

Споразумение за партньорство и сътрудничество подписаха кметовете на градовете Павликени и Ломжа в рамките на Българо-полския бизнес форум, който се проведе в София Тех парк. Церемонията беше част от престижното събитие, на което инвеститори от Полша и България обмениха опит и оферти за съвместни проекти.

Кметът на град Ломжа Мариуш Чржановски също беше част от официалната полска делегация, водена от премиера на страната Беата Шидло.

dsc_0023-1Двамата градоначалници положиха подписи под текста на споразумението, което предвижда обмяна на опит между двете общински администрации, да се насърчават взаимните контакти в областта на търговията, селското стопанство, индустрията, транспорта, строителството, институциите в сферата на образованието, туризма, спорта, културата и т.н. В потенциалните сфери на взаимен интерес е още обмяната на художествени състави, спортни отбори и бизнес делегации.

„Гледаме с големи надежди на новото ни споразумение за побратимяване, което може да донесе още нови възможности за културен обмен, инвестиции, обмяна на опит и експертиза, но по-важното - до сближаването на българския и полския народ“, каза по време на церемонията кметът инж.Емануил Манолов.

Ломжа е град в Североизточна Полша, Подляско войводство. Административен център е на Ломжански окръг и на Ломжанска община без да е част от тях. Градът е разположен на река Нарев. Населението на града е около 63 000 души. Населеното място е основано през X век. През 2018 г. ще отбележи 600 години от обявяването му за град.

Според текста на споразумението, то ще влезе в сила, когато бъде гласувано от Общинския съвет в Павликени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България