Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Лиляна Павлова

Най-тежките дебати в рамките на приоритетите, които сме заложили за Българското председателство, предстоят в следващите месеци. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова по време на изслушване в парламента за постигнатите резултати и изпълнението на приоритетите. Изслушването е по предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Тема, по която 4 председателства работиха, но не се постигна консенсус - темата за сигурността, защитата на външните граници и миграцията“, посочи тя и допълни, че темата касае и Дъблинското споразумение. България предложи чисто нова философия и подход за реформа на единната система за убежища“, обясни Лиляна Павлова. „В следващите месеци остават и досиетата за защита на личните данни онлайн, особено след последните ситуации и казуси с „Фейсбук“, допълни министърът.

Относно срещата ЕС–Западни Балкани Павлова коментира: „Всички помним, когато през лятото на миналата година предложихме тази тема - получихме съвети, че тя е много трудна и няма да получим голяма подкрепа от институциите, защото е сложен въпрос. Първият успех на председателството е вече факт именно благодарение на това, че тази тема отново се върна високо в общоевропейския дневен ред. Тя стана част от дългосрочната перспектива, от дневния ред на лидерите, не само по време на българското председателство, но и оттук нататък“.

На въпрос от ДПС дали някоя от 5-те страни-членки на ЕС, които не признават Косово, е отказала да участва в срещата, министърът уточни, че до момента не е получен нито един отказ.

Относно резултатите от председателството Линяна Павлова каза, че според оценките работата на всички нива се извършва професионално, динамично, интензивно, в духа на конструктивен диалог.

"Председателството е в своя динамичен ход. До момента оценките за реализацията му са, че е успешно“, заяви тя. „Проведени са над 1000 заседания, над 700 са заседанията на спомагателните органи, които България председателства. От над 120 досиета, няма нито едно, по което да има спряна работа. По много от тях има предизвикателства, няма съгласие или разнопосочни мнения. Успяхме да завършим 15 законодателни досиета, да осъществим напредък по над 35. По 65 досиета имаме напредък в преговорите в триалозите между Съвета на ЕС, ЕК и нас“, посочи Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика