Падането на астероид предизвикало земетресения, продължили 100 хил. години

Снимка: Архив

10-километров астероид, който е паднал в днешната територия на Мексико преди 65 милиона години е предизвикал взрив с мощност 100 милиона мегатона и е станал причина магма да бликне през разломи в земната кора и 100 000 години да има земетресения, съобщи списание "Лайф".

Американски учени изследваха данни за древни слоеве на морското дъно и заключиха, че преди 65 милиона години образуването на слоевете по тези места е било анормално. Край океански хребети, близо до разломи в земната кора е било изхвърлено значително количество нови магмени скали. Това означава, че в целия свят е имало силни подводни земетресения, за които е известно, че често предизвикват вълни цунами.

Причината е била падането на Чиксулубския астероид, което предизвикало измирането на динозаврите. Учените използваха спътникови данни за гравиметрични наблюдения на аномалии в гравитационното поле на Земята.

Подобни аномалии се появяват над райони от земната кора, чиято плътност рязко се отличава от тази на съседните райони. При сблъсъка се образувал откритият през ХХ век Чиксулубски кратер, който е на океанското дъно и е с диаметър 180 км. Учените смятат, че сеизмичните вълни вследствие на подобно събитие вероятно са се разпространили по цялата планета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука