Пада възрастовата граница при мозъчните инсулти

Патологията при неврологичните заболявания се „подмладява“ в сравнение от преди 20 години, твърди д-р Евгени Хараланов, началник на Отделението по нервни болести в горнооряховската болница. Сега възрастовата граница при мозъчните инсулти е между 45 и 60 години, докато преди десетилетия пациентите, покосени от тази болест, са били във възрастовия диапазон от 55 г. до 70 години. Неврологът отчита още, че за последните години тези заболявания са се увеличили с над 30%. От началото на годината до края на октомври през отделението са преминали 1232 пациенти, като това е едно от най-натоварените отделения в МБАЛ „Свети Иван Рилски“. „Отделението ни е много натоварено с интензивен сектор и тежкоболни, които се нуждаят от бързи решения и обслужване още от Спешна помощ, съвместно с реанимация“, коментира д-р Хараланов.

В това отделение мозъчният инсулт е най- тежкото заболяване като патология, като по думите на д-р Хараланов клиничните пътеки са недофинансирани от НЗОК с оглед рехабилитацията и ресоциализацията на болния. Мозъчният инсулт е крайният етап от усложненията на сърдечно- съдовите заболявания. „България е на челните места по инфаркти и инсулти, коментира още д-р Хараланов, и допълва, че работата на медиците, които ги лекуват, е социално значима. „Обикновено тежките случаи се поемат от общинските или областните болници“. Други тежки патологии в отделението са мозъчните кръвоизливи и заболяванията на периферната нервна система (радикулити, плексити, полиневропатии), които заемат голям процент от обема на работа.

Едни от сериозните фактори за тези болести са нелекуваните диабет и хипертония. Д-р Хараланов отчита, че има ръст на усложненията от диабет като диабетна полиневропатия мононеврити, дископатии и др. През последните години се увеличават и тежките вирусни заболявания като менингити, енцефалити, автоимунна полиневропатия. В отделението се очаква въвеждането на съвременен комплексен скенер, средствата са осигурени от Община Горна Оряховица. С модерния апарат ще се повиши качеството на диагностиката както на неврологичните заболявания, така и на тежката патология, която касае гастроентерологични, нефрологични и онкологични заболявания, посочва още д-р Хараланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве