Пада ДДС на билетите за кино?

Министерството на културата предостави за обществено обсъждане Стратегия за развитие на българската култура

Мярката ще е само за български и европейски филми

Министерството на културата (МК) предостави за обществено обсъждане Стратегия за развитие на българската култура за периода 2019 – 2029 г. Документът от 100 страници посочва основните приоритети за развитие на българската култура и изкуство, като стъпва върху няколко основни направления:

Кино: Акцентът е променената политика за стимулиране на кинопроизводството в България. За насърчаване и разширяване на „творческата индустрия” се предвижда отпадане на ДДС за билетите за кино при прожекции на български и европейски филми. Същата цел има и изискването половината от програмното време на българските телевизии да е заето от европейски филми и телевизионни предавания.

Книги: За книгите и учебниците обаче, за разлика от киното, не се предвижда сваляне на ДДС.

Театър: Стратегията отчита неуспеха на делегираните бюджети и предлага дотиране на прояви, които не могат да се финансират само на пазарен принцип.

Културно наследство: Предвидено е последователно и цялостно дигитализиране на националното културно наследство, включително и създаване на Българска дигитална библиотека.

Медии: Отбелязана е нуждата от повишаване нивото на медийната грамотност. Предвидени са данъчни облекчения за медии и пиар агенции, специализирани основно в областта на киното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура