Падна последната джихадистка крепост в Сирия

Дамаск обмисля офанзива и в контролираната от кюрди с подкрепата на САЩ Източна Сирия.

Топ ирански политик предупреди, че идва ред на Идлиб

Сирийската армия и нейни съюзници, оглавени от ливанското радикално движение “Хизбула”, превзеха последната крепост на “Ислямска държава” (ИД) в Сирия, предаде Ройтерс. “Последният бастион на ИД Абу Камал е освободен”, заяви вчера командващият военния алианс и изрично подчерта ролята на “Хизбула” в офанзивата.

В сряда след няколкомесечно настъпление в централна и източна Сирия, армията обкръжи Абу Камал, разположен на границата с Ирак, като иракски милиции оказали подкрепа в обсадата на джихадистите. Военните обявиха победа, но според правозащитници все още има боеве в района.

Под контрола на ИД остават части от пустинята и съседни селища, както и град от другата страна на границата в Ирак.

Висш ирански представител, който в сряда посети Алепо, съобщи, че скоро силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад, ще започнат прочистване на Източна Сирия, където големи територии са под контрола на Сирийските демократични сили - подкрепян от САЩ кюрдско-арабски алианс. Али Акбар Велаяти, топ съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, добави, че след това ще стартира операция в северозападната провинция Идлиб, голяма част от която е под контрола на ислямисти, ръководени от бившия клон на “Ал Каида” в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток