Пазарджишкият съд отказа да пусне от ареста Ахмед Муса

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста имама от частната джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед, след като днес отряза искането му за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в "домашен арест".

Вече на два пъти пазарджишките магистрати променяха в по-лека мярката на Муса, който е подсъдим заедно с още 13 свои сподвижници в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващи салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". След това обаче Апелативният съд в Пловдив я отменяше.

Именно на решение на Апелативния съд от 21 април 2017 г. и на факта, че обстоятелствата около неговото обвинение не са претърпели промяна оттогава насам се позова съдията Кристина Пунтева в отказа си да пусне Ахмед Муса от Пазарджишкия затвор.

Магистратите от Пазарджишкия окръжен съд отказаха да приемат и подписката от над 1400 души от ромския квартал "Изток" и от съседните села в защита на имама и с искане да смени килията в затвора с домашен арест.

Пред съда самият Ахмед Муса Ахмед декларира, че не е с нищо по-различен от останалите 13 обвиняеми, които бяха освободени от ареста с различни по-леки мерки, че има постоянен адрес и няма намерение да се укрие или да избяга в чужбина. "Не съм ударил един шамар на някой и не съм извършил нищо срещу човечеството, демокрацията и държавата, а ме представят като член на ДАЕШ и ме вкарват в световната политика", заяви проповедникът от "Абу Бекир". Според него нямало никакви доказателства по обвинението и никой от свидетелите не го потвърдил с изключение на тези под прикритие от ДАНС.

Окръжният съд в Пазарджик отряза и искането на другите двама подсъдими - Ангел Симов-Айри и Орхан Бързак-Мазгала, за изменение мярката им за неотклонение "парична гаранция" от 3000 лева в по-малка - от 300 лв. и и в "подписка".  Те били взели парите назаем и сега хората, които им помогнали, си ги искали обратно и накуп. Жалбите им обаче не хванаха дикиш и бяха отрязани с мотива, че солидната парична гаранция оправдава превантивната си сила, тъй като и двамата засега не са отсъствали от заседание по делото, знаейки, че тези 3000 лв. ще бъдат конфискуван

и в полза на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право