Пазаруваме онлайн свободно от ЕС

Забраняват се търговски практики, които дискриминират потребителите заради тяхното местожителство.

Променят закон, за да премахнат геоблокирането

Търговци са застрашени от глоба до 10 хил. лв.

Забраняват се търговски практики, които дискриминират потребителите заради тяхното местожителство.

Потребителите ще купуват свободно онлайн стоки от други страни от Европейския съюз. С промени в Закона за дейностите по предоставяне на услуги ще се гарантира, че всички клиенти от страните членки на ЕС ще имат същия достъп до оферти, цени, условия на продажби, както потребителите в държавата членка, в която е установен търговецът.

Т. нар. геоблокиране се премахва, заради приетия през 2018 г. Регламент (ЕС) 2018/302 . С разпоредбите му се забраняват търговски практики, които дискриминират потребителите заради тяхното гражданство или местожителство, като блокиране или ограничаване достъпа до онлайн интерфейса на търговеца, прилагане на различни общи условия и цени, отказ на доставки, отказ за приемане на платежни средства от друга държава и др.

При нарушаване на изискванията на гражданите ще бъдат налагани глоби в размер от 500 до 3000 лв., а на юридическите лица - имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за всеки отделен случай. При повторно нарушение глобата за граждани е в размер от 1000 до 6000 лв., а имуществената санкция за фирми е от 2000 до 10 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари