Пазаруваме повече храна и цигари

Купуваме по-малко техника и стоки за бита

С 14,5% на годишна база са се увеличили продажбите на облекло, обувки и кожени изделия

Българинът купува повече храна, напитки и цигари, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През септември 2016 г., спрямо същия месец на 2015 г., има ръст от 7% в продажбите на храни, напитки и цигари. При облеклото, обувките и кожените изделия отчитат увеличение с 14,5%, а при лекарствата с 6,2%.

Намаление има при търговията с компютърна и комуникационна техника с 4,8%, и мебели и стоки за бита с 4,2%. А в същото време статистиката показва, че има увеличено промишлено производството на компютърни и комуникационни техники с 11,4% през септември 2016 г. спрямо същия месец на миналата година.

Оборотът в търговията на дребно нараства

Оборотът в търговията на дребно нараства с 2% на годишна база, а на месечна, спрямо агуст 2016 г. намалява с 0,2%. През септември тази година, спрямо август продажбите се увеличават само при търговията с облекло, обувки и кожени изделия с 1,3%. По-значително намаляват продажбите на мебели и стоки за бита - с 2,3%, компютърна и комуникационна техника и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефон или интернет с 1,8%. Предварителните данни на НСИ показват спад в промишленото производство през септември с 0,2% в сравнение с август 2016 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес