Пазарът на земеделска земя се раздвижва след зимната летаргия

Данните на водещото дружество за управление на земеделски активи „Агрион“ сочат, че най-често средствата от продажба се ползват за покупка на друг имот или спешни разходи

Навлизането в активния за земеделието период активизира пазара на поземлени имоти. Все повече собственици на земя, които са решили да продават парцелите си, проучват пазара. Очакванията са броят на сделките в близките дни да се увеличи многократно, твърдят пазарни анализатори.

Според проучване на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион“, най-честата причина за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на неотложни или непредвидени плащания. Собствениците и наследниците решават да продават и заради придобиване на друг недвижим имот. Наближаващите абитуриентски балове, предстоящи сватби, издръжка на студент или ученик и заминаване в чужбина също са сред посочените в проучването на „Агрион“ причини.

agrion_trud-1Голяма част хората предпочитат да се разделят с част от поземлените си активи, вместо да теглят кредит от банка или друга финансова институция, тъй като процедурата при продажба е много по-бърза, опростена и евтина. От друга страна лихвите по кредитите да доста големи.

Друг основна причина за увеличения брой сделки невъзможността и нежеланието на собствениците да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на поземлени имоти живеят столицата или големите градове, имат други професии и нямат интерес и желание да обработват земите си. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, за които нерядко се водят съдебни спорове.

Притежатели на поземлени активи у нас са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години. Те притежават средно по 20 дка земи, които обаче са разпокъсани в различни землища. Обикновено те отдават земите си под аренда на местни земеделци срещу символични суми или дават ги за ползване на роднини. Част от собствениците не се интересуват изобщо от земята си и я оставят да пустее. Данните показват, че всеки пети собственик на земя е оставил имота си да пустее и не го развива по никакъв начин. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите необработваемите площи в България през 2016 г. е бил в размер на 1.93 млн. дка, което е с 1% повече в сравнение с предходната година.

Проучването на компанията за управление на земеделски активи показва, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на „Агрион“ се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от регионалните офиси на компанията. Фирмата е предвидила и онлайн заявка за продажба на адрес https://agrion.bg/bg/request/sell/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес