Пазете се от меркуриевата жена - тя е алчна и съдбоносна

Меркурий е ум, а Сатурн – система и последователност. Съединени в едно, тези два типа могат да създадат гении

Издателска компания „Маркет пул” е подготвила за печат произведението „Тайните на ръката” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1859 година и се смята за класически труд по хиромантия.

Дебарол е определян като основател на научния и аналитичен подход към хиромантията, а „Тайните на ръката” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички световни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е не само в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на световни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, но и за това, че за първи път е приложил към своите практически изчисления солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно свързана с древни херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а чрез тях и с френология и физиогномика.

По този начин „Тайните на ръката” не само тълкува рисунките от линиите на ръката на човек, но и открехват вратата към невидим астрален свят, който не само се допира до реалния свят, но буквално го пронизва.

Книгата на Дебарол е оказала влияние върху цялата теория и практика на световния окултизъм, водейки към синтез на древни и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е известен и като художник. Той сам илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо познание на своето време

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 г. в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „Скоропечатницата на Петър А. Славков”.

Подготвеното за печат издание от „Маркет пул” е точно копие на изданието на братя Славкови, като единствено е осъвременен правописът.

„Труд” публикува в няколко поредни съботни броя откъси от книгата „Тайните на ръката - За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, наклонностите и бъдещето на человека.”

Древните кабалисти са разделяли хората на седем главни категории, силно отличаващи се една от друга. Според тях на всяка категория преобладава влиянието на една от планетите, допълнено с качества от другите планети. Така кабалистите обяснявали безконечното разнообразие в характерите на хората.

Тези типове са:

Юпитеров тип

Хора, родени под влиянието на Юпитер, (в четвъртък), са силни, средни на ръст, с бяла кожа и отличен тен на лицето. Те обикновено са нито много дебели, нито много слаби; гласът им е чист; очите - големи, влажни и засмени; клепачите дълги и тънки; космите кестеняви, гъсти и къдрави; с гъсти и полукръгли вежди; с умерен и прав нос; голяма уста; силни устни, а горната малко издадена; големи зъби, като често двата горни зъба са по-дълги от другите; пълни и силни бузи; продълговата брадичка, с трапчинки по средата; ушите - малко прилепени към главата; пропорционален и изящен врат, който при жените е със сини жилки; широки и пълни рамене; дебел и силен гръб. Тези хора са склонни към затлъстяване. Ръцете и краката им са пълни и покрити с косми. Главата им се поти лесно. Походката им е умерена - нито бърза, нито бавна. Мъжете отрано стават плешиви. Хора, родени под юпитеровото влияние, обичат комфорта и удоволствията. Такива хора са горди, с отлични маниери и са много великодушни. Те имат благородно сърце и мек и кротък нрав. Художниците от този тип творят живи и живописни картини, а композиторите - блестяща музика. Такива са били Рубен и Росини.

Сатурнов тип

Хора родени под влиянието на Сатурн (в събота) са слаби, бледни и високи; кожата им е мургава, суха, леко набръчкана; космите им са гладки и дебели, гъсти и черни, но рано падат или бързо си изменят цвета. Тези хора ходят с подгънати колене и наведена глава. Походката им е бавна; главата им - дълга; бузите - хлътнали; с много широка долната челюст; изпъкнали бузи; черни вежди, от началото повдигнати и сраснати; очите им са черни, печални и често пъти мътни. Тези хора са с: много големи уши; къс, тесен и изострен нос, с широки ноздри; уста - голяма; устни тънки, като долната е по-изпъкнала от горната; зъбите - на млади години са бели и често пъти двойни, но скоро се развалят; венците бледи; брада черна и на страните много рядка; долната челюст широка, тежка и издадена много напред; вратът им е дълъг и тънък, но жилав и мускулест. Те са много недоверчиви и това недоверие, усилено с неимоверната им гордост, пречи на успеха и

напредъка им.

Сатурновите хора предпочитат черния цвят дрехи; рядко се смеят; обичат уединението. Често стават музиканти, но предпочитат сериозната музика. Вагнер е бил пълен сатурнов тип. Паганини също е принадлежал на този тип.

Слънчев (Аполонов) тип

Хората родени под влиянието на Слънцето (неделя) са със среден ръст. Те са красиви и се отличават с правилността и семетрията на чертите си. Цветът на лицето им е жълтеникав, а брадата - гъста и добре разположена. Космите им са дълги, меки, тънки и руси, често пъти червеникави. Челото им е изпъкнало. Очите им са големи, влажни, блестящи и красиви. Склерата им е чиста и ясна, клепачите им са дълги и подигнати нагоре (китайски клепачи). Носът им е прав и тънък, а веждите - дълги. Хората от този тип имат много бели и хубави, съвършено равни, зъби. Гласът им не е силен, но приятен и звучен. На краката, ръцете и гърдите си нямат косми. Те са стройни, бедрата им са силни, а краката красиви. Походката им е грациозна и изящна. Тези хора имат кротко и сериозно изражение, а съдбата им е отредила да бъдат щастливци.

Хора от слънчевия тип са изобретателите. Такива хора имат успех в тайните науки. Обичат поезията и литературата, а също така и златото и скъпите бижута. Слънчевите хора са взискателни към дрехите си. Те са много честни, но прекалено тщестлавни. Най-силното им качество е правилната логика и верния възглед върху живота. Молиер и Рафаел са принадлежали към този тип.

Зрението им е лошо. Пръстите обикновено са квадратни. Слънчевата издигнатина е прерязана с една ясна надлъж линия, а в случай на силно слънчево (аполоново) влияние, тя е прерязана от три линии с еднаква дължина.

Меркуриев тип

Хора, които са родени под влиянието на Меркуий (сряда) са с дребен ръст, но добре сложени. Лицето им е дълго, но приятно. Те запазват дълго детския облик на лицето си и винаги изглеждат младолики. Лицето им е с маслинен цвят, бледо, но се променя и оживява и при най-нищожното впечатление. Космите им са кестеняви, гъвкави и къдрави. Кожата им е нежна. Меркуриевият тип хора са с: подвижна глава; изпъкнало чело; рядка и къса брада; дълги и тънки вежди, често пъти сраснати. Тези хора са с: проницателни, дълбоки, тъмни или сиви очи; склерата им е жълтеникава; с прав, дълъг нос; устните им са тънки; брадата - дълга и остра; гласът - слаб; със силен врат и добре развити рамене; широки, равни и пълни гърди; кокалести крайници и гъвкаво тяло. Почти всички акробати принадлежат на тоя тип. Надарени са с жив ум, бързо мислене, съобразителност и забележителна находчивост. Те са остроумни, хитри и обичат тайните науки, кабалата, астрологията и метафизичните изследвания. Между тях се срещат филолози, философи физици и доктори. Аристотел и Платон са били меркуриев тип. Меркурий е ум, а Сатурн – система и последователност. Съединени в едно, тези два типа могат да създадат гении.

Насочваме вниманието към жените, родени под влиянието на Меркурий, които трябва да се избягват. Те са алчни и способни да се възползват от всичко. Опасни са, защото са отлични артистки и очарователни комедиантки.Те са съдбоносни жени.

Дългите пръсти на този тип хора, са равни. При учените те са със смесена форма, кутрето често е със заострен връх, а големия пръст е дълъг. При жените, пръстите са много малки, но гъвкави.

Марсов тип

Хора, родени под влиянието на марсовия тип (вторник), са с висок ръст и силно телосложение. Главата им е кръгла и малка; челото - високо и открито; лицето им е кръгло и покрито с много петна; кожата - корава, груба и с тъмночервен цвят. Тези хора са с къси, гъсти, червеникави косми; големи, блестящи и дръзки очи, с кестеняв или червеникавосив ирис. Склерата на очите им често е прерязана с кървави жилки. Марсовият тип хора са с големи уста с тънки устни, къси и остри зъби, които приличат на пила. Веждите им са прави и ниско стоящи над очите - гъсти и лесно се намръщват. Носът е остър, във вид на птичи клюн; ноздрите широки и открити; брадата - силно издадена; ушите - малки и отдалечени. Хора от този тип държат главата си високо; вратът им е силен, мускулест и с тъмночервен цвят; гърдите им са изпъкнали; раменете са широки и силни; гърбът - дебел, което прави врата да изглежда къс. Тези хора ходят с големи крачки, а гласът им е силен и звучен, с металически тембър. Тенорите почти винаги са от типа на Меркурий и Луната, а басите са от типа на Марс и Сатурн.

Характерът на хората от марсовия тип е деспотичен. Дюма казва за тях, че жестовете им са разрушителни. Презират опасността и никога не губят присъствието на духа. Тези хора обичат пъстротата, светлите тонове, а най-много червения цвят. Те говорят високо и се мъчат винаги да надвикат другите, не търпят противоречие и лесно се ядосват. Умеят да се харесват на жените.

Марс дава на живописците боите, на ораторите - речта, на ръководителите - обществените трибуни. Всички адвокати, които се отличават с блестящи ораторски похвати, са под влиянието на Марс. В изобразителното изкуство към тоя тип са принадлежали Микеланджело, Анибале Карачи, Салватор Роса.

Ръцете на хората от този тип са корави; пръстите - дебели и силни; третите фаланги са особено дебели; първата фаланга на големия пръст е широка и с формата на топка.

Лунен тип

Хора, родени под влиянието на Луната (понеделник), имат кръгла глава и силно развито чело. Цветът на лицето им е тъмно блед и малко червеникав; кожата е покрита с петна; тялото - меко. Тези хора обикновено са високи и мускулести. Космите им са тънки, гъвки, дълги, гъсти и с рус цвят. Носът им е къс, малко тесен и сплеснат. Тези хора имат: малки уста; дебели, изпъкнали устни; широки, дълги, жълти, неправилни и лоши зъби. Oчите им са големи и кръгли, светли; веждите светлоруси, сгъстени и слабо забележими. Лунният тип хора имат прилепени към главата уши; дълъг врат; широки рамене; силно развити бедра; много пълни и меки гърди. Ходенето им, заради дебелината на бедрата, е трудно.

Характерът на лунния тип е изменчив, капризен и егоистичен. Те обичат пътешествията по вода и обожават плажовете и моретата. Лунните хора са апатични, лениви, меланхолични, непохватни в любовта. Семейният живот не им носи удоволствие. Често са обречени на мистицизъм и имат пророчески сънища и предчувствия. Обичат изкуствата, харесват литературните романи, леко и с охота пишат стихове. Мъжете често са женоподобни. Ръцете им са пухкави и меки. Първата фаланга на големия пръст е много къса, пръстите равни, къси и заострени на върха. На дланта си имат много развита лунната издигнатина. Литераторите от този тип имат заострени пръсти, понякога лопатовидни, но ръцете им винаги са меки.

Главните черти от характера на този тип, напълно отговарят на капризите на Луната - неоснователност и непостоянство. Китайците, представляват чист лунен тип.

Венерин тип

Хора, родени под влиянието на Венера (петък), имат голяма прилика с хората от юпитеровия тип (тези две планети са равноблестящи и прекрасни). Разликата между тях е само, че хората от венериния тип имат нежна хубост, и са с по-мек характер. Те са високи; лицето им е кръгло; бузите малки, дебели и често пъти с трапчинки. Челото е кръгло. Веждите са много хубави, дълги, гъсти, добре начертани и дъгообразни. Космите им са дълги, гъсти, вълновидни, гъвкави, черни или кестеняви и често пъти се запазват до дълбока старост. Носът им е прав, изящен. Очите на венериния тип са големи, засмени, влажни, с красив ирис. Този тип хора има малки уста с дебели устни; бели и добре разположени зъби; венци с коралов цвят; малки челюсти; малки уши, с малка и месеста долната част; тесни и спуснати рамене; гърдите на жените са твърде ниско разположени (като античната Венера).

Ръцете са с трапчинки на лактите, а бедрата им са дълги, хубави и изящни. Краката им са много силни, макар и малки.

На артистите, ораторите, поетите, актьорите и музикантите и композиторите, Венера дава способност, която се нарича душевна, т. е. способност да омайват и разчувстват. От артистите и художниците, под влиянието на Венера са онези, чиито произведения са плод на вдъхновението, а не само на науката и труда. Рафаел е бил чист тип на Слънцето и Венера.

Ръцете на хора от венериния тип са пухкави и с трапчинки. Пръстите им са равни, по-скоро къси, отколкото дълги. Кожата на ръцете им е бяла, но не с мраморна белина. Големият пръст им е къс, а основата му- силно развита и набраздена.

Земен тип

Кабалистите считат този тип, като добавъчен към сатурновия (съботата). Земният тип влияе на вкусовете само в материалната страна на човека. Той внушава сребролюбство и алчност. Хората, които са родени под влиянието на земята (събота) се отличават по тъмния цвят на кожата си. Очите им са черни, мрачни, силно блестящи, много живи. Формата на тялото им е груба, космите гладки, черни и прилепени към челото. Скулите на лицето им са изпъкнали, а челюстите широки. Този тип е съдбоносен, защото поглъща и подчинява всичко. Той е без всякакъв признак за поезия или илюзия. Егоистичен и безсъвестен. Такива хора са не само алчни, но и злонамерени и порочни. Това е типът на материята. В него има особен чар, съшо като този на хищните птици, които покоряват с гордост и достолепие, но тежко и горко на онези чувствени натури, които попаднат под тяхното влияние. Между циганите често се срещат хора от този тип, а е известно, че циганите са били жреци на Кибела - богинята на Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл