Пази ни армия без хора и техника

Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. Това е записано в “Плана за развите на Въоръжените сили”. Документът е приет с постановление на МС №382 от 30.12.2015 г. Изрично се подчертава, че не може да се пада под долния праг.

Решението на кабинета е в изпълнение на “Програмата за развите на отбранителните способности на Въоръжените сили 2020” и за определяне числеността им, която прие НС на 25.11.2015 г. Тъй като сме парламентарна република, решенията на НС са задължителни за реализиране от изпълнителната власт. С други думи - индикацията на този критерии е показател за състоянието на държавността у нас.

Каква е реалната ситуация в отбраната към днешна дата? По официални данни непопълнените места в системата за отбрана сега са около 5500 - за редници, сержантни и офицери, предимно младши. Стряскаща цифра, която властта се принуди някак срамежливо да признае. Бройката бе по-голяма, но в началото на тази година бяха приети на служба около 100 бойци. Плановете на правителството са тази година да бъдат назначени нови 1300 войници, за което са заделени около 30 млн. лв. от близо 100 милионното увеличение на военния бюджет за 2018г.

Намеренията кабинета са добри при едно условие - ако се реализират. А това може да се случи, ако има достатъчно желаещи за войнишка служба. Защото миналата и по-миналата година за едно обявено вакантно място, се явиха средно по 0,2 кандидата. Чест обаче прави на военното ръководство на армията, че не снижи критериите и не прояви популизъм. Дори указанията бяха да не се правят никакви компромиси и да се спазват стриктно изискванията. Защото имаше случаи на конкурсите в някои гарнизони да се явяват най-вече роми и ... жени.

Тъй като от числеността на Въоръжените сили най-голяма квота се пада на армията - 26 000 души, то и недостигът на кадри там е най-голям. Ненапразно експертите вече отчитат, че вървим към 20 хилядна войска, ако не се вземат мерки, разбира се.

Причината да изпадне системата на отбраната в кадрови колапс е ясна - ниското заплащане, особено на войнишкия състав. Заплатите на армията не бяха актуализирани от 2008 г. Преди това войникът взимаше 391 лв., колкото не получава и чистачка. После вдигнаха заплатите на малко над 600 лв.

Тази година кабинетът увеличи възнагражденията на унеформените в отбраната средно със 70-90 лв. Това обаче е по-малко в сравнение с полицаите и надзирателите в затворите. От тази година редникът взима чисто малко над 700 лв. Възнагражденията на шофьорите от градския транспорт в столицата варират между 1200 - 1500 лв. А в Казанлък войниците напускат и отиват във воените заводи, където взимат с 500 лв. отгоре. При това става дума за професии с нормиран работен ден и заплащане на извънредния труд.

Докато боецът е 24 часа на повикване, тоест на разпололожение на службата, няма право на странични доходи и трябва да храни семейство с това, което му отпуска държаватна. Ето затова няма кандидати за войници и отбраната куца на един крак. Това е главната причина, има и други разбира се. Факт е, че войнишката професия е неконкурентноспособна на пазара на труда.

Част от машините са

неизправни,

няма резервни части

Според разчетите основните воъръжения на войската са: 90 танка, 404 бронирани машини, 190 тежки артилерйиски системи, 29 бойни и 8 транспортни самолета, 6 бойни и 18 транспортни вертолета, 17 зенитно-ракетни комплекса, 20 радиолокационни системи, 7 бойни кораба и 16 за поддръжка и спомагателни.

Голяма част от оръжията са в наличност, но бойните ни системи, най-вече в пехотата, са от съветската епоха. Вече трудно се доставят резервни части и консумативи, недостигат акомулатори и гуми за бронетанковата и автомобилната техника.

Немалък процент от техниката във ВВС и ВМС също е неизправна. Проектите за превъоръжаване на пехотата и авиацията са готови, но все още са в долна мъртва точка. Наскоро бяха прие­ти на Съвет по отбрана към МО, но не са минали за одобрение през МС и парламента.

Политиците решиха

До юни НС да приеме плановете

за превъоръжаване

Реализацията на проектите за модернизация на армията трябва да се ускори. Около това становище се обединах вчера политиците на КСНС при президента. Дори поставиха срок на изпълнителната и законодателната власт. До края на юни проектите за превъоръжаване на Сухопътните войски и на ВВС трябва да бъдат приети първо от Министерски съвет, а след това и от Народното събрание. Върховният главнокомандващ Румен Радев заяви, че има разминаване на средносрочната бюджетна прогноза на правителството за периода 2019-2021г. с приетия план за повишаване разходите за отбрана до 2% до края на 2024г. Поставен бе срок до октомври тази година кабинетът да актуализира и осъвремени бюджетната си прогноза. “Обсъдихме мерките за укрепване на отбранителните ни способности”, заяви президентът.

“Темата на КСНС е почти същата, като миналата година. За тази 1 година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още 1 година, а нова не бе придобита, обстановката около нас не стана по-спокойна”. Това каза след края на КСНС президентът Румен Радев.

“Искам да благодаря на членовете на КСНС за активното участие и конструктивните дебати днес. Обсъдихме актуалните рискове и заплахи за националната сигурност, състоянието на въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните ни способности”, уточни той. “Членовете на съвета се обединиха около позицията, че съществените промени в геополитическата среда отличаващи се с особена динамика, изправят националната сигурност пред нови предизвикателства”, заключи държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика