Пазят от бонбони животните в столичния зоопарк

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов.

Доброволци следят да се спазват правилата

Нова атракция през лятото: Демонстрации със „совата на Хари Потър”

Столичният зоопарк набира доброволци, които да следят посетителите да не хранят животните, съобщи пред “Труд” директорът му Добромир Бориславов.

През 2018 г. зоопаркът има 17% ръст на продажбите, а посетителите продължават да се увеличават и да хранят питомците с лакомства, съдържащи вредна за тях захар. Проблем могат да се окажат дори ябълките. “Хората не си дават сметка, че ако за един ден през зоопарка минат 700 души и всеки от тях хвърли на животното по една ябълка, то може да преяде до подуване, задръстване на стомаха и летален край. В момента нямаме питомци с диабет или преяждане, но преди време наши животни са умирали от такива проблеми. Изходът в 99% от случаите е фатален”, каза той.

Доброволците ще следят за реда и ще информират посетителите, и при нарушения ще им правят забележки. Те ще работят през уикендите и най-вече при мечките и сурикатите. Единственото изискване е да са навършили 18 г.

Добромиров обясни, че след време може да се създаде организация за контролирано хранене на определени видове с полезна за тях храна.

Предвижда се през лятото в зоопарка да стартира нова атракция – демонстрация с полярна сова, от какъвто вид е другарят на героя от романите за Хари Потър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България