Пак осъдиха кметство за ухапване от куче

Снимка: Архив

Над 4000 лв. ще струва на кметството в Търговище ухапване от куче, което потърпевшата посочила, че е улично и без марка на ухото. 36-годишната жена е завела иск срещу общината за 3500 лв. неимуществени вреди, след като била ухапана от четириног обитател на улицата през октомври миналата година. Вървейки по тротоара, тя усетила как кучето забива зъби в задната част на крака й над глезена, а после побягнало.

Пред съда, за да свидетелстват в потвърждение  на станалото, се явили шефът й и колега, които били в близост тогава. Откарали жената в болницата, където била приета и лекувана в инфекциозно отделение. После ходила и на психолог, защото била стресирана. „ В конкретния случай съдът съобрази , че на ищцата са причинени  две макар и повърхностни рани по задната повърхност на дясната подколенница в средната трета  с оток и с кръвонасядане около тях, причинили временно разстройство на здравето неопасно за живота, както и преживения стрес, а именно  начинът, по който изненадващото, внезапно ухапване от безстопанственото куче  се е отразило  на  нормалния и живот и на психиката й.

Установиха се безспорно - поява на повишен страх от кучета особено в сутрините  или  вечерите, когато е мръкнало;    страх да се движи  пеша в града- от вкъщи до работата и обратно;  повишена напрегнатост и тревожност включително  и за това как ще се приберат от училище децата и  поради наличието на улични кучета“, пише в решението на съда.

Позовавайки се на действащото законодателство и съдебната практика, магистратите отсъждат Общината да поеме обезщетяването на пострадалата жена. Не са приети аргументите на кметството, че е направено всичко по закон – има програма за намаляване популацията на изоставените кучета, приют и други мерки по актуалните нормативи по темата.  Според описанието на потърпевшата, кучета било без марка, което поставяло под въпрос дали пък не е домашно, а не улично, както смята тя.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право