Пак разправии за вода край Кипилово: 17 населени места в Търговищко на режим, в Кестеняво няма от 2 седмици

Разправии за вода започнали отново в района на карстовия източник край Кипилово, където преди два дни местни хора отклонили драгоценната течност към селото си и така намалили дебита към град Омуртаг. След като от „ВиК”-Търговище обходили километрите тръби да търсят теч, установили, че някой е развъртял крана и насочил повече от предвидените количества към село Кипилово. Засушаването усложнявало ситуацията и не било изключено да се стигне до по-големи разправии.

„Водната война” между двете населени места в Сливенско и Търговищко е от десетилетия и неведнъж е имало сблъсъци. В миналото тръбите към Омуртаг даже бяха запушвани с чували с вълна, за да отива водата към Кипилово.

Чешмите в общинския център Омуртаг сега текат от 5 часа сутринта до 23 часа вечерта. В минали години обаче жителите му оставаха на сухо и повече от две седмици, заради драстично падане на водата в пещерата и много аварии по трасето.

Пресъхването на местните водоизточници вече засяга 13 населени места, от общо 17 на режим, на територията на „ВиК”-Търговище.

В омуртагското село Кестеняво вода няма от близо 2 седмици. Осигурена е водоноска от 1200 литра, която се зарежда при изчерпване на доставеното количество. Водата обаче не е годна за пиене, а само за битови цели, предупреждават от „ВиК”.

В Кестеняво по списък има над 360 човека, но реално са около 200. Другите са зад граница или в големите градове, където са намерили препитание, съобщиха от общината в Омуртаг.

Проблемни са още 7 села в общината. В Могилец, заради рязко намалял местен източник, има тежък режим – по 5 часа вода през 10 дни. В Презвитер Козма броят 8 дни с пресъхнали чешми и 2 за зареждане на съдовете. В село Първан чакат пускането на водата през 4 дни. Хората в района разчитат и на кладенците по дворовете си, но на някои места водата е с високо съдържание на нитрати и не бива да се консумира, предупреждават специалистите.

В търговищките Овчарово и Вардун пък са по схемата през ден. Други 4 села са на почасово захранване заради амортизирани вътрешни мрежи, по които има големи течове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони