Пак умрели кучета по улиците в Исперих

Илюстрация: Архив

9 животни са били умъртвени, вероятно са изтровени

Пореден сигнал за умъртвени кучета в Исперих е подаден в полицията. Този път 52-годишна жена съобщила сутринта в понеделник, че на три места са намери труповете на общо 9 животни. Телата на кучетата са прибрани и откарани за експертиза в клиника в Разград, а по случая е образувано досъдебно производство.

Предполага се, че животните са изтровени с храна, в която е сложена някаква отровна субстанция. Това е честа практика от граждани, които така се борят с популацията на уличните животни, избивайки ги по жесток начин, като животните агонизират часове.

Сигналите за умъртвени кучета зачестиха последните години в Исперих.

От общината коментираха, че нямат конкретни данни, а само са били информирани от полицията за поредната жестокост.

В общината няма приют за изоставени животни, но работят усилено по регистрацията на домашните кучета, като осигуриха безплатни чипове, както и безплатна кастрация на женски кучета, отглеждани в имотите. В момента регистрирали втори автомобил, който да събира животни от улиците, за да бъдат кастрирани и маркирани. Както пише в закона обаче, след съответните манипулации, кучетата се връщат на местата, от които са били прибрани. Това пък дразни гражданите, които искат те са в приюти, за чието изграждане и издръжка общините масово нямат пари, тъй като се изисква сериозен финансов ресурс.

В същото време изхвърлянето на домашни любимци и нежеланото им потомство не спира. И в Исперих имат проблем с организираното извозване на кучета, които се докарват при тях с коли. Надяват се видеонаблюдението, което ще монтират да им помогне да засичат номерата на колите, които пускат животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони