Пак фалшиви подписи за изборите, ЦИК отново безпомощно вдига рамене

„Правомощията на Централната избирателна комисия са да провери набора от документи, които Изборният кодекс изисква по устав, но няма правомощия да проверява истински ли са подписите в подадените списъци”, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БТВ.

При проверка в уебсайта на комисията репортерите на БТВ Канна Рачева и Мария Цънцарова установиха, че са се „подписали” в списъци в подкрепа на националния референдум и на конкретен вицепрезидент.

„Оказа се, че съм подкрепила г-н Петър Кичашки без да зная за това”, поясни Канна Рачева. „Той започна да ми се обажда и да ми се извинява, като иска да се изясним”, допълни репортерът.

„ЦИК като орган не може да излезе извън рамките на Изборния кодекс и възложените й правомощия. Проверките на личните данни се извършват от ГРАО. В обема на проверката законодателят не е предвидил да се проверява истинността на подписите”, поясни Нейкова.

По думите на говорителя на ЦИК комисията има друг механизъм, който трябва да гарантира истинността на документите и това е упълномощено лице, което се подписва на всяка страница с личен подпис и три имена.

В рамките на разговора стана ясно, че в случай на откраднати лични данни ЦИК може да предостави само заверено копие от конкретната страница, на която фигурира подписът на определен човек, но оригиналната страница може да се изиска само в хода на официално разследване.

„Трябва да се подаде сигнал към Комисията за защита на личните данни. Не е редно да се крадат подписи, но няма законов механизъм да се установява достоверни ли са вписаните данни”, допълни Нейкова.

„Не е възможно да се подаде нов списък, но всеки участник може да поиска заличаване”, поясни още говорителят на ЦИК.

„Аз там не съм слагала подписа си, това е престъпление”, категорична е Канна Рачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България